Vjollca Krasniqi, Jeta Rexha, Venera Cocaj. Bild: Maria Georgieva/SR
1 av 2
Vjollca Krasniqi, Jeta Rexha, Venera Cocaj. Bild: Maria Georgieva/SR
Vjollca Krasniqi, Jeta Rexha, Venera Čočaj. Bild: Maria Georgieva/SR
2 av 2
Vjollca Krasniqi, Jeta Rexha, Venera Čočaj. Bild: Maria Georgieva/SR
Serie om kultur och unga kvinnor på Balkan

"Feminismen i Kosovo är historisk"

"Vi har unga tjejer i Kosovo som protesterar på gatorna"
2:48 min

I del två i serien om kultur på Balkan möter vi kulturskapare och forskare från Kosovo som menar att konst kan vara ett sätt att konfrontera verkligheten. Nu flyttar unga kvinnor fram sina positioner i Kosovo, vilket de själva beskriver som något historiskt.

Del 1. Kampen för kvinnors rättigheter sammanflätas med kulturlivet

- Jag vill bli kung! Inte drottning, ju äldre jag blev så insåg jag att vi måste förgöra alla kungar och drottningar. Gud.

Det säger Jeta Rexha som är en av tre röststarka kvinnor från Kosovo som sitter vid scenen på Befem-festivalen i Belgrad. De är taggade inför en föreläsning om den så kallat feministiska konstscenen i Kosovo. En av dem beskriver att det just nu pågår något historiskt i Kosovo.

- Vi har unga tjejer i Kosovo som protesterar på gatorna, som vet vad feminism betyder. Kvinnor jobbar tillsammans och säger nej, inom akademin också. Det är historiskt i vår samtid, säger studenten Venera Cocaj som studerar sociologi vid universitetet i Kosovo.

Hon har kommit till Belgrad för att träffa andra kvinnor som sysslar med kultur.

Konst handlar om att konfrontera verkligheten, och skapa tid eftertanke om hur samhället kan organiseras och vem inkluderas i det, menar Vjollca Krasniqi som undervisar i sociologi på samma universitet där Venera studerar.

- Konstscenen är särskild präglad av unga feminister, både filmare och konstnärer. Och konstscenen är också viktig för det civila samhället och andra kvinnoorganisationer. Det finns många unga konstnärer inom kulturscenen som också är aktiva feminister, säger Vjollca Krasniqi som undervisar i sociologi.

Trots att den här regionen beskrivs som ett problemområde där människor inte talar med varandra, så finns det kvinnor från olika länder och generationer som möts här i Belgrad, säger hon.

Feminism handlar om att förändra samhället, konstaterar sociologen Vernera Cocaj. Det gör att vi kommer närmare resten av Europa, och ställer frågor om människors olikheter.

Hon vill se fler mötesplatser för kulturskapare som kan samla kvinnor från hela Balkan. Hon menar att det som förenar feminister med kulturskapare är att få ihop vardagslivet.

- Både äldre och yngre feminister jobbar mot hinder i vardagslivet. Det är mest män som tar del av samhället, det skapar en jakt på förebilder. 

- Vi må vara olika, kvinnor är det, feminister. Språk och kulturer kan vara mer eller mindre olika. Men vi talar ett språk och det är att kämpa emot orättvisor, säger Vjollca Krasniqi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".