Foto: TT.
Foto: TT.

Låtskrivare stämmer Spotify på mångmiljonbelopp

Daniel Johansson: Det finns en motstridighet i upphovsrätten
2:25 min

På tisdagskvällen kunde Ekot berätta att Spotify stäms i USA på 150 miljoner dollar. Det är låtskrivaren och musikern David Lowery som har lämnat in stämningsansökan, men det är fortfarande oklart exakt vad han menar att Spotify har gjort för fel. Det säger Daniel Johansson som är musikbranschforskare vid Linnéuniversitetet.

- Det är svårt att veta när det inte är officiella uppgifter, men det kan finnas flera olika orsaker. Det kan vara så att man anser att Spotify har undanhållit pengar genom att inte betala ut tillräckligt till låtskrivarna.

- Det är lite konstigt med upphovsrätten, för det finns en motstridighet mellan de som äger inspelningen, det vill säga skivbolagen, och de som skriver låtarna, musikförlagen. Och det är skivbolagen som distribuerar musiken. Så det som kan hända är att någon som David Lowery skriver en låt som en artist spelar in och ett skivbolag investerar pengar i. Då blir det skivbolaget som godkänner att låten ska finnas på Spotify, och då kan det hända att låtskrivaren och musikförlaget hamnar i kläm, eftersom det kanske inte finns något direkt avtal mellan ett insamlande sällskap och just det här verket.

I den stämningsansökan som har lämnats in till domstol i Kalifornien menar musikern David Lowery att Spotify olovligt har spridit musik till sina användare och dessutom låtit bli att betala upphovsrättsinnehavarna. Enligt David Lowery rör det sig om åtminstone fyra låtar, bland annat Almond Grove med det egna bandet Cracker. Musikbranschforskare Daniel Johansson menar också att frågor om upphovsrätt och ersättningar är betydligt mer komplicerade för Spotify att hantera i USA, jämfört med Europa.

- I de europeiska länderna har varje land en organisation, men i USA finns det tre som konkurrerar med varandra. Det kan hända att vissa verk faller mellan stolarna. Organisationen Sound Exchange som samlar in från det digitala området till artister gick ut för ett par år sedan och sa att de satt med jättemycket pengar, men att de inte visste till vem de skulle dela ut dem. Bland annat Swedish House Mafia uppmanades att registrera sig hos dem för att ta del av de pengar som de hade samlat in under ett antal år. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".