På framsidan av Charlie Hebdos nya nummer kan man läsa: Ett år senare, mördaren är fortfarande på fri fot". Foto: AFP / MARTIN BUREAU/ TT.
1 av 2
På framsidan av Charlie Hebdos nya nummer kan man läsa: Ett år senare, mördaren är fortfarande på fri fot". Foto: AFP / MARTIN BUREAU/ TT.
Nya numret av Charlie Hebdo till försäljning. Foto: AP Photo/Christophe Ena/AP
2 av 2
Ett tidigare nummer av Charlie Hebdo till försäljning. Foto: AP Photo/Christophe Ena/AP

Nytt nummer av Charlie Hebdo väcker kritik

Beatrice Janzon om nya numret av Charlie Hebdo
1:45 min

I morgon, onsdag, kommer ett nytt specialnummer ut av franska satirtidningen Charlie Hebdo i en stor upplaga. Det har gått ett år sen terroristattentaten i Paris där flera av tidningens redaktionsmedlemmar mördades brutalt. Men det nya numret har redan väckt reaktioner hos olika religiösa samfund, rapporterar vår korrespondent.

Charlie Hebdos förstasida  har en teckning av en gud som representerar flera religioner. Han bär skägg, en blodig dräkt och automatvapen. Texten lyder: "Ett år senare, mördaren är fortfarande på fri fot."  Det tolkas som om religionen är ansvarig för terrordåden. Teckningen är våldsam och förolämpar, anser en fransk organisation mot islamofobi. Katolske prästen Pierre Amar betonar i fransk tv hur flera av terroroffren kommer från katolskt troende familjer som kommer att känna sig förolämpade.

Det nya numret kommer ut i en miljon exemplar i Frankrike. Terroristattackerna startade med att 12 personer sköts vid Charlie Hebos redaktion i Paris, ett sätt att hämnas veckomagasinets omstridda Muhammedteckningar, enligt terroristerna. Också judar och poliser mördades brutalt under attentatsdagarna. Religiösa samfund har gått samman för att hedra offren och anser att det är onödigt att piska upp stämningen nu.

Satirtidningen provocerar många och drar sig inte för att skämta om någonting. Araber, judar och afrikaner avbildas med groteska ansiktsdrag, ofta är det sex - och analskämt. Många kritiserade också hur tidningen gjorde satir av den uppmärksammade döda syriska flyktingpojken på en turkisk strand. Redaktionen, på hemlig adress nu, har samtidigt problem med interna strider, avhopp, och psykiska trauman efter attentatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".