Krysten Ritter som spelar Jessica Jones. Foto: Andy Kropa/Invision/AP
Krysten Ritter som spelar Jessica Jones. Foto: Andy Kropa/Invision/AP

Den länge saknade kvinnliga superhjälten

"En stark serie som bryter fördomar"
0:56 min

Kulturnytts Carl Moberg tipsar om en superhjältehistoria som kan ha gått förlorad för många under julstök och mellandagsfejande.

Historien om Jessica Jones är mörk noir, mycket mörk. Vi träffar henne när hon arbetar som privatdetektiv. Alkoholiserad och traumatiserad av att ha varit fånge hos seriens skurk - Kilgrave. En vältalig sociopat som kan kontrollera människor med sin röst, utsökt spelad av David Tennant.

Lika väl, om inte bättre, spelar Krysten Ritter den övernaturligt starka Jessica Jones som är den kvinnliga superhjälte som så länge saknats. Hon tillåts vara bitter och sarkastiskt som en avdankad deckarpolis. Samtidigt känns det aldrig som ett försök att tvinga på henne överdrivet manliga drag som är så vanligt för kvinnliga actionhjältar.

Jessica Jones är kvinna, men till och med i hennes romans med den fysiskt gigantiske Luke Cage, spelad av Mike Colter, finns det inte ett tvivel om att de är jämställda, både på ett personligt plan och fysiskt.

 Närgångna hjältar

Serien som är ett samarbete mellan Netflix och Marvel är nästa del i en sammanlänkad berättelse om superhjältar på gatunivå som började i april med Daredevil. De både karaktärerna figurerar i samma värld som Captain America, Iron Man och de andra som syns på biodukten men istället för storslagna kamper mot utomjordiska krafter är det närgångna berättelser.

Och trots att tv-serierna saknar samma mångmiljonbudget som vi har blivit vana vid från Marvels filmuniversum är de ändå minutiöst omsorgsfullt gjorda. Ett faktum som blir extra tydligt i Jessica Jones där en stor kraft har lagts på att utveckla samtliga bikaraktärer så att varje händelse blir verkligt kraftullt.

Resultatet blir en stark serie i en nyskapad noirstil som bryter fördomar om att superhjältehistorier är glättiga och att kvinnliga actionhjältar måste spela män i blottande trikåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".