Conor O' Brien i Villagers. Foto: Press
Conor O' Brien i Villagers. Foto: Press

"Villagers" – folkpopens just nu bästa band

Kalle Kovács om "Where Have You Been All My Life?"
2:12 min

Förra året lanserade Conor O'Brien och hans band Villagers ett album som imponerade på våra kritiker. Mindre än tio månader senare har han snickrat ihop en introduktion till bandet i en avskalad tappning. Kalle Kovács har lyssnat. 

Det har knappt gått ett år sedan Conor O'Brien lanserade Villagers senaste album "Darling Arithmetic". Albumet skilde sig på många sätt från hans/bandets tidigare verk. Det här var mer avskalat och framförallt skrevs och spelades allt  av frontfiguren Conor O'Brien själv, utan bandet. Min kollega här på kulturredaktionen, Mikael Timm, beskrev den med varma ord och sa att till och med mikrofonavståndet var det rätta. Nya albumet är tänkt som en introduktion till Villagers katalog - Conor O'Brien har samlat ihop bandet och sina favoritlåtar från tre album, och passande nog döpt verket till "Where Have You Been All My Life?".

"Where Have You Been All My Life?" är ett livealbum där Conor O'Brien och Villagers blåser nytt liv i redan omtyckta låtar. O´Brien är trots allt vad man skulle kunna kalla för en kritikerkramad artist med både fina recensioner och prestigefyllda nomineringar i bagaget. Han jämförs med de allra främsta då och då. Ibland Bon Iver men också Paul Simon. Jag personligen tycker att herr O'Brien är folkpoppens viktigaste namn idag. Och han drar sig inte för att trampa en och annan homofob och fanatiker på tårna, oavsett om det gäller i intervjuer eller i låtarna.

"Where Have You Been All My Life?" plockar fram kärnan i Villagers verk från de gångna åren. Jag är övertygad om att de skräniga gitarrerna, eller om man så vill - den distraherande ljudbilden, som tidigare fanns runt Villagers - kommer att saknas av många. Jag kan inte annat än att älska det avskalade, för tro det eller ej - till och med live är mikrofonavståndet perfekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".