Den franske dirigenten Pierre Boulez mot svart bakgrund.
Den franske dirigenten Pierre Boulez. Foto: AP

Franske dirigenten Pierre Boulez död

P2:s Johan Korssell minns Pierre Boulez
3:33 min

Den franske kompositören och dirigenten Pierre Boulez har avlidit, uppger hans familj. P2:s Johan Korssell minns Boulez.

"För alla de som kände honom och uppskattade hans kreativa energi, hans konstnärliga rigorositet, hans öppenhet och generositet, kommer hans närvaro fortsätta att vara levande och intensiv", säger familjen i ett uttalande via Paris filharmoniker.

Pierre Boulez var en stor kulturpersonlighet i Frankrike och har kallats för en av de mest inflytelserika personerna inom den samtida musiken. Han var en av de tonsättare som efter andra världskriget ville förändra musiken radikalt.

Boulez skapade bland annat en kompositionsteknik som kom att kallas total serialism som byggde på att toner, tonlängder och annat återkom med en viss logik. Stycket "Marteau Sans Maître” är ett av de centrala verk han skrev.

Som dirigent var han flitigt anlitad på båda sidorna om Atlanten, och han använde aldrig dirigentpinne utan ledde alltid sina orkestrar med enbart sina händer. Han föredrog ofta moderna kompositioner, och under det tidiga 60-talet tröttnade han på konservatismen i det franska musiklivet och lämnade landet till förmån för Tyskland.

Han var chefsdirigent för BBC:s symfoniorkester och New Yorks filharmoniker samtidigt i början av 70-talet, och bland alla orkestrar han framträdde med fanns Sveriges radios symfoniorkester.

1996 tilldelades Pierre Boulez Polarmusikpriset.

Boulez avled i veckan i sitt hem i den tyska staden Baden-Baden, i en ålder av 90 år.

I hemlandet Frankrike var han så pass känd att president François Hollande kommenterade Boulez bortgång. I kommentaren sade Hollande bland annat att Pierre Boulez' musik "fick fransk musik att lysa i hela världen".

Sedan början av 1950-talet var han en både stimulerande och provocerande kraft i det internationella musiklivet, enligt P2:s Johan Korsell som minns Boulez som en modernistisk provokatör. Lyssna i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".