Gävle och ICORN skriver avtal. Foto: Cassandra Alm/SR
Gävle och ICORN skriver avtal. Foto: Cassandra Alm/SR

Gävle fortsatt fristad trots maktskifte

"Vi har aldrig varit emot fristaden som sådan"
1:17 min

Fristadsprogrammet i Gävle ligger fast, trots att den borgerliga alliansen tog över makten där vid årsskiftet.

Moderaterna röstade för snart två år sedan emot idén om att göra kommunen till en fristad för en förföljd konstnär, men "moderaterna i Gävle har aldrig varit emot programmet som sådant", säger kommunstyrelsens nya moderata ordförande Inger Källgren Sawela:

- Ja, när frågan var uppe i kommunfullmäktige så var det ju så att vi som moderat parti inte var emot fristadsåret, utan vad vi var osäkra på var om det ingick i den kommunala kompetensen. Så nu när vi har fått domstolsutslag så är vi absolut inte emot det här med fristadskonstnär eller fristadsförfattare, utan vi står bakom det beslut som kammarrätten har gett oss, säger Inger Källgren Sawela.

Kommunfullmäktiges beslut överklagades av en enskild moderat i Gävle och underkändes först av förvaltningsrätten men sedan kom kammarrätten fram till att en kommun visst kan vara fristad för en förföljd konstnär.

Gävles rödgröna avgick vid årsskiftet sedan Sverigedemokraterna som vågmästarparti i kommunen valde att stödja den borgerliga alliansens budget för 2016, "men Sverigedemokraterna kommer inte att ha mer inflytande på kulturpolitiken än de andra partierna", säger Inger Källgren Sawela:

- Vi tänker inte samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna, utan vi kommer att betrakta alla oppositionspartier på samma sätt, de rödgröna och Sverigedemokraterna. Vill de rösta på våra förslag så är det upp till dem att bestämma det, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".