Elin Eriksson, projektledare för Noncitizen. Bild: Teresa Kristoffersson
1 av 2
Elin Eriksson, projektledare för Noncitizen. Bild: Teresa Kristoffersson
Öppna och hemliga filmvisningar för personer med erfarenhet av migration och flykt. Bild: Teresa Kristoffersson
2 av 2
Öppna och hemliga filmvisningar för personer med erfarenhet av migration och flykt. Bild: Teresa Kristoffersson

Vill öppna filmbranschen för papperslösa

"Gemensamma bilder är ett väldigt bra sätt att starta ett samtal"
2:18 min

Stockholms läns landsting delade i december ut 3,5 miljoner kronor till kultur för nyanlända. Ett av projekten handlar om att ge människor med erfarenhet av flykt möjligheten att berätta sina egna historier.

- Det produceras redan så extremt många filmer, bilder och reportage skapade av folk som inte har egen erfarenhet av flykt eller som har varit etablerade här en längre tid. Nu försöker vi istället använda våra kontakter och kunskaper som filmarbetare för att släppa in filmarbetare eller journalister som har erfarenhet av migration eller flykt.

I en lokal på Södermalm i Stockholm visas film om flykt för personer med egen erfarenhet av migration. Kvällens visning är en av de första i en rad och tanken är att de ska öppna upp för samtal, berättar projektledaren för Noncitizen, Elin Eriksson.

- Att se gemensamma bilder är ett väldigt bra sätt att starta ett samtal. Man har en väldigt bra referenspunkt att utgå ifrån och man behöver inte hela tiden referera till sin egen historia.

Filmvisningarna utgör den första delen av projektet. I mars hålls sedan ett seminarium och en workshop för filmarbetare i exil.

Bland de som tilldelats pengar till kultur för asylsökande finns förutom Nocitizen bland annat en planerad fotbollsturnering, ett dans- och ett hemslöjdsprojekt. Eva bergqvist på Stockholms läns landstings kulturförvaltning säger att det handlar om att göra saker tillsammans för att öka sammanhållning och minska motsättningar. Men i mars är satsningen slut.

- Sen får vi se hur och om vi arbetar vidare med de här frågorna under 2016, där finns inget politiskt beslut i dagsläget.

Räcker det att göra en sådan här kortsiktig satsning för att verkligen kunna göra skillnad?

- Här måste man nog se till de sammantagna satsningarna som olika offentliga aktörer gör för att underlätta för den här frågan.

Filmen om en pojke som flytt med båt är slut. En av de som är här är Anuar från Somalia. Filmen väckte jobbiga minnen men att se på den tillsammans med andra känns bra tycker han. Och kanske får han här kontakt med andra som liksom han själv drömmer om att jobba med film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".