Simon Matiwos, Foto: Simon Sarnecki, SR
Simon Matiwos, Foto: Simon Sarnecki, SR
Intervjuserie om unga poeter.

Han vill göra de ohördas röster hörda genom poetry slam

"Alla röster får inte lika mycket plats i det litterära finrummet"
3:03 min

I vår serie om unga poeter har det blivit dags för en svensk mästare i Poetry Slam: Simon Matiwos.

Sådär lät det när han tog hem segern, säkert tio vrålande personer rusar upp på scenen och bär i väg honom. Publiken jublar så att marken skakar. Det har gått drygt ett halvår och nu sitter han bredvid mig  i en liten kuddhörna vid barnavdelningen på biblioteket i Kista, ett par kvarter bort från hans uppväxtkvarter i Husby.  Det har tagit tid innan det hela har hunnit sjunka in ordentligt, att han är en poet. 

 – Fan det tog ett bra tag faktiskt, det slog inte mig egentligen förrän jag blev klar med sm-tävlingen. Man blev ju kallad poet första gången man ställde sig på en scen men sen vet jag inte om jag är jättebekväm i den rollen. 

Grundreglerna i Poetry slam är enkla. 
Dikterna skall vara originaltexter framförda av poeten själv inom en tidsram på tre minuter. Vinnaren utses av en jury av frivilliga från publiken.

I år tävlade Simon Matiwos med det nybildade laget  "Stockholms förenade förorter". Ett initiativ från kollektivet Revolution Poetry med syftet att låta berättelser från förorten ta plats på scener där de annars inte förekommer. Alla röster får inte lika mycket plats i det litterära finrummet menar Simon Matiwos, men revolution poetry har öppnat möjligheten för fler.

– Självklart finns det ett etablerat vitt rum om man säger så men jag har haft den turen att jag har fått ställa mig i de rummen, egentligen utan någon viss erfarenhet. Men visst finns det rum där folk är vana vid klassisk poesi och inte så vana vid spoken word poesi här i Sverige. Men jag tycker att förenade förorter och revolution poetry sett till att de finns också. 

Sen SM i poetry slam har Simon Matiwos och hans lagkamrater i förenade förorter turnerat landet runt tillsammans med riksteatern, nyligen stod Simon Matiwos på Friends Arena framför 4000 personer. Jobbet som lärärvikarie har han bytt mot poesi-workshops och uppträdanden.  Men poesin ser han mer som ett verktyg än en titel. 

– Jag vill framförallt göra de ohördas röster hörda. Jag menar jag kommer själv från ett område där oftast, den enda gången vi får eko är när det händer något brottsligt. Så jag vill liksom vända på hela den grejen och säga att du behöver inte alltid använda en sten eller musklerna. Använd din viktigaste muskel och det är tungan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".