Polens president Andrzej Duda. Bild: AP/Czarek Sokolowski/TT
Polens president Andrzej Duda. Bild: AP/Czarek Sokolowski/TT

Polen kritiseras av EU-kommissionen efter medielagar

I dag höll EU-kommissionen, verkställande organ i EU, möte om den politiska utvecklingen i Polen där regeringen fått massiv kritik bland annat för sina nya medielagar och förändringar i konstitutionen.

EU-kommissionen kommer att granska Polen och inleder ett förfarande i flera steg. Det är första gången som detta förfarande, som infördes 2014, används. Kommissionen är exempelvis kritisk mot den polska regeringens förändringar av landets omdiskuterade medielagar och styrningen av public service, samt förändringar i konstitutionsdomstolen. 

Nu påbörjar EU-kommissionen en formell preliminär granskning om Polen åsidosatt EU:s grundläggande värderingar. Då gäller det specifikt de förändringar som har gjorts i landets konstitutionsdomstol. Granskningen är det första steget i en process som till en början består av en "dialog" mellan Bryssel och Warszawa, men som längre fram kan leda till varningar, rekommendationer och i sista hand sanktioner i form av exempelvis indragen rösträtt i EU-sammanhang.

– Rättsstatens principer ska respekteras i hela EU. Det är en av kommissionens huvudfrågor, förklarade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, rapporterar Dagens Nyheter. 

Relationerna mellan Bryssel och Warszawa har varit ansträngda sedan det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa partiet (PiS), som leds av EU-skeptiska Jaroslaw Kaczynski, återvände till makten i Polen i oktober efter åtta år i opposition.

I torsdags förra veckan undertecknade Polens president Andrzej Duda ett lagförslag som ger regeringen direkt kontroll av offentliga programföretag. I lagförslaget ingår att sparka alla public service anställa, och tillsätta nya så kallade mer lämpliga ersättare.

Den polska regeringen har funnit gemensam sak med Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som också har fallit i konflikt med EU-kommissionen under sina ändringar i landets pressfrihet och rättsväsende 2013 och 2014. Viktor Orbán har meddelat att han tänker lägga in sitt veto och därmed hindra att eventuella sanktioner mot Polen införs. 

Företrädare för regeringspartiet Lag och rättvisa hävdar att övertagandet av offentliga medier är nödvändigt för att stoppa kritiken mot den nya regeringens agerande och främja så kallade "nationella traditioner och patriotiska värden".

De nya kritiserade medielagarna kan också strida mot reglerna för Eurovision, enligt den europeiska radio och tv-unionen EBU som arrangerar tävlingen. Detta skriver Dagens Nyheter.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".