Saudiarabien har gripit aktivisten Samar Badawi. Bild: MAJA SUSLIN/ TT
Saudiarabien har gripit aktivisten Samar Badawi. Bild: MAJA SUSLIN/ TT

Raif Badawis syster släppt ur fängelse mot borgen

Men anklagelserna kvarstår. Människorättsförkämpen Samar Badawi, syster till den fängslade bloggaren Raif Badawi greps i Saudiarabien igår.


Samar Badawi fängslades i Saudiarabien den tolfte januari men har efter ett dygn släppts ur fängelset mot borgen.

– Vi avvaktar vidare information om varför hon togs direkt till fängelse efter att hon greps. Det är uppenbart att hennes internationella rykte och synlighet har varit till hjälp i att hon nu släpps skriver den brittiska människorättsgruppen "We are Raif".

Samar Badawi anklagas för att ha drivit ett twitterkonto som uppmanade myndigheterna att släppa hennes man, Waleed Abu al-Khair som också är Raif Badawis advokat.

Hennes bror bloggaren Raif Badawi har dömts till 10 års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha startat en blogg för yttrandefrihet i Saudiarabien. 

Människorättsorganisationen Amnesty International och andra människorättsgrupper skriver så här i ett pressmeddelande angående de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien.


— Arresteringen av Samar Badawi är ytterligare ett alarmerande bakslag för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien och visar hur långt myndigheterna är beredda att gå för att trakassera de mänskliga rättigheternas försvarare. Samar Badawi har gripits för att fredligt ha utövat sin rätt till yttrandefrihet, hon måste omedelbart och villkorslöst friges. säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanösternavdelning i ett pressmeddelande

För tre år sedan besökte Samar Badawi Sverige och tog emot Palmepriset som 2012 tilldelades hennes man.

Waleed Abu al-Khair, Samar Badawi tidigare make, avtjänar ett 15-årigt fängelsestraff i samband med sitt arbete att skydda och försvara de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".