Utställningen Made in Europe på Wroclaws arkitekturmuseum. Foto: Lisa Bergström
Utställningen Made in Europe på Wroclaws arkitekturmuseum. Foto: Lisa Bergström

Arkitekturen viktig i Wroclaw

4:57 min

Stor satsning på arkitektur i Wroclaw i Polen, en av Europas kulturhuvudstäder. Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström åkte dit till invigningen.

- En stor sak var att arkitektur för första gången får plats i evenemangen runt kulturhuvudstadsåret. De har tillsatt en kurator för detta, Zbigniew Maćków, som är en kändis i Woclaw. Han har bland annat ritat det nybyggda huset för juristerna i staden. Och vi träffades på Wroclaws arkitekturmuseeum som är det enda i Polen, säger Lisa Bergström.

På arkitekturmuséet har utställningen Made in Europe invigts. Det är en utställning som tidigare gått att se i exempelvis Barcelona och som visar modellerna för de byggnader som vunnit Eu:s arkitekturpris. ETT pris som delas ut till de viktigaste nya byggnaderna.

 Zbigniew Maćków om varför arkitekturen är viktig i staden:
- Den är en stark symbol här, säger han.

För precis som Berlin så är det här en stad som förändrats efter andra världskriget då, nästan 70 % av staden förstördes. Men även under kommunismen fram till dess fall 1989 och i de stora pastellbyggnaderna som byggts efter för att manifestera den nya tiden. Så arkitektur har alltid varit ett statement i staden, säger Lisa Bergström

Hur märks historien under kulturhuvudstadsåret?
- Den märks i det mesta faktiskt och just den här frågan: var kommer du ifrån var nåt som Chris Baldwin, som kurerarde öppningsceremonin tagit fasta på och utgått från när han bestämde att fyra spöken skulle vandra genom gatorna och mötas på det stora torget, berättar Lisa Bergström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista