Stadsteatern i Göteborg. Foto: Erik Svensson/TT.
Stadsteatern i Göteborg. Foto: Erik Svensson/TT.

Utbildning påverkar kulturintresset

Unga, kvinnor och personer med eftergymnasial utbildning är mest kulturaktiva. Det visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys, som har tittat på svenskarnas kulturvanor.

De flesta svenskar tar del av kultur, men flera faktorer, som utbildning, ålder och kön, påverkar hur aktiviteten ser ut.

Enligt en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys, baserad på enkätdata från SOM-institutet som samlats in under 2014, är kvinnor mer aktiva än män vad gäller både eget kulturutövande och kulturkonsumtion.

Samtidigt är unga generellt sett mer aktiva än äldre, även om äldre tar del av traditionell kultur, som scenkonst, i större utsträckning.

"Uppseendeväckande", enligt rapportförfattaren Daniel Gustafsson.

– Mest intressant är dels att utbildningsnivån har en sådan stor genomslagskraft nästan oavsett vilken kulturaktivitet vi tittar på, och att de yngre är så pass kulturaktiva som de är i jämförelse med de äldre. Det är svårt att säga om det är ett tecken på det stigande kulturintresset i samhället eller om det är ett generationsmönster som den här generationen kommer att bära med sig uppåt i åldrarna.

Enligt Göteborgsstudenten Ola Bengtsson är den nya tekniken en del av förklaringen.

– Jag kollar väldigt mycket på serier och film. Det är så lätt för oss som vuxit upp med ny teknik att ta del av det. Jag tänker på Netflix och SVT Play och sådana saker, att vi kan välja precis det vi vill göra och precis det vi vill se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".