Kulturredaktionens Mikael Timm. Foto: Anders Roth/Sveriges Radio
1 av 2
Kulturredaktionens Mikael Timm. Foto: Anders Roth/Sveriges Radio
Ettore Scola, Foto: Antonio Calanni/TT
2 av 2
Ettore Scola, Foto: Antonio Calanni/TT

Mikael Timm: "Ettore Scola gjorde italiensk film modern"

Mikael Timm om Ettore Scola
6:40 min

En gigant har lämnat filmvärlden och jordelivet, den italienske regissören Ettore Scola gick bort igår.Han fick ett stort internationellt genombrott 1974 med filmen Vi som älskade varann så mycket. Kulturradions Mikael Timm om Scolas betydelse för italiensk film.

- Han var en mycket underhållande person att tala med som tittade lätt ironiskt på oss Italienvänner som kom utifrån och försökte korrigera våra missuppfattningar, berättar Mikael Timm som träffade Ettore Scola flera gånger.

Vilken var hans roll i italiensk film?

- Han är bryggan mellan gammal italiensk film som var väldigt genreindelad i hårda farser och politiska satirer bland annat. Han överbyggde det där och gjorde italiensk film modern både som regissör och som manusförfattare och med ett stort inflytande på andra regissörer också. Internationellt sett kan man säga att det var han som skapade en genre där drama och komedi gick tillsammans utan att det blev töntigt. Han kunde göra tung drama men det fanns alltid ett leende i dem, säger Mikael Timm.

Lyssna på hela samtalet ur onsdagens P1 Kultur i ljudlänken ovan.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".