Sara Lönnroth som skrivit rapporten. Bild: Teresa Kristoffersson/SR
Sara Lönnroth som skrivit rapporten. Bild: Teresa Kristoffersson/SR

Brist på stöd när konstnärer hotas

1:44 min

Konstnärer riskerar att censurera sig själva på grund av rädsla för hot och trakasserier. Det framkommer i en ny rapport som släpps i dag.

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin: Det kryper in i kroppen


Studien bygger på samtal med utsatta konstnärer och syftet är att lyfta risken för censur och att ta reda på vilket stöd frilansande konstnärer saknar när de utsätts för hot och trakasserier. Sara Lönnroth har skrivit rapporten.

 - De har ingen stor organisation eller företag bakom sig, utan de är oftast ensamma i sin yrkesutövning och det som vår studie har visat är också att hot och kränkningar leder till en ökad ensamhet och isolering.

Samtliga tio konstnärer som djupintervjuats i studien har utsatts för hot och kränkningar. Ämnen som utlöser hoten varierar stort. Konstnärskapet i sig kan provocera. Det kan också handla om metoder eller ämnesval som jämställdhetsfrågor, hbtq-frågor, flykt och migration.

- Det här är inte bara hot och kränkningar som förmedlas via nätet och sociala medier utan det kan också vara per telefon och ansikte mot ansikte och per post inte minst.

Risken är att konstnärerna väljer att censurera sig själva. Hoten och kränkningarna äventyrar också inkomstkälla, menar rapportförfattaren Sara Lönnroth.

- För de kan inte bara lägga ner, det är det här de livnär sig på. Köper smör, bröd och mjölk. Och försörjer sina familjer.

Bakom rapporten står Transit Kulturinkubator, Oberoende filmares förbund och Konstfack Alumni.

De konstnärer som deltagit i studien menar att stöd i princip helt saknas.

- Det vi hoppas är att det ska leda till att man tar fram stöd för egenföretagare, frilansar inom konst och kultur som utsätts för hot och kränkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista