Ryska redaktionen. Jurij Gourman, Nina Startseva, Irina Makridova, Maksim Lapitskij. Sveriges Radio. Radio Sweden. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Ryska redaktionen. Jurij Gourman, Nina Startseva, Irina Makridova, Maksim Lapitskij. Foto: Mattias Ahlm/SR

Radio Sweden avvecklar tyskan och ryskan

2:19 min

Sveriges Radio förändrar utbudet på andra språk än svenska. Radio Swedens nyhetsverksamhet på tyska och ryska kommer att avvecklas.

Radio Swedens chef Ingemar Löfgren säger att tyska och ryska är en rest från det gamla utlandsprogrammet för Radio Sweden, men att det inte längre passar in i uppdraget med att spegla hela mångfalden i Sverige.

Fem av Radio Swedens redaktioner kommer att slås ihop med Ekot. Det är arabiska, engelska, kurdiska, persiska och somaliska redaktionerna.

Programdirektör Björn Löfdahl säger att man anpassar verksamheten efter de förändringar som sker i omvärlden.

– Vi vill fortsätta utveckla Sveriges Radios uppdrag, att spegla hela mångfalden i Sverige, så därför anpassar vi nu vår verksamhet efter de förändringar som sker i omvärlden. Genom att flytta över stora delar av Radio Sweden till Ekots organisation säkerställer vi att vi når rätt målgrupper med rätt innehåll på rätt plattformar, säger Björn Löfdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista