Michael Fassbender som Steve Jobs i Danny Boyles film "Steve Jobs". Bild: AP/TT.
Michael Fassbender som Steve Jobs i Danny Boyles film "Steve Jobs". Bild: AP/TT.

Skitstöveln Steve Jobs

2:52 min

Det har kommit flera filmer om företaget Apples grundare Steve Jobs de senaste åren. Den senaste plockar ner varumärket Steve Jobs och skildrar människan bakom fasaden. Kulturnytts Maria Georgieva har sett "Steve Jobs" i regi av Danny Boyle, efter manus av Aaron Sorkin.

Steve Jobs, som spelas av Oscarnominerade Michael Fassbender, och Apples medgrundare Steve Wozniak, spelad av Seth Rogen, bråkar rätt ofta i den här filmen, som berättar om människan bakom det mytomspunna varumärket Steve Jobs.

Hans visioner är tydliga: Man ska kunna prata med datorn som en polare. Den ska säga "hej", men helst inte ha några mänskliga brister. Datorer är konst, slår han fast.

Manusförfattaren Aaron Sorkin, har tidigare skrivit de kritikerrosade tv-succeerna "The West Wing" och "The Newsroom". Han har också vunnit en Oscar för bästa manus för filmen om Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, "The Social Network".

"Steve Jobs" är baserad på biografin av författaren Walter Isaacson. I stället för att berätta historien om det stora manliga geniet Jobs, lyfter Sorkin fördelaktigt - om än lite pratigt - fram de ömma punkterna mellan Steve Jobs och människorna i hans liv. Han plockar ner varumärket Jobs bit för bit, och skildrar hans konflikter till arbetskamrater och familjemedlemmar.

Sorkin har vid upprepade tillfällen sagt att filmen inte gör några direkta anspråk på att vara autentisk, men kan likväl framstå som det. Parallellt med Jobs personliga misslyckanden, berättar Sorkin om den lyckade marknadsföringen kring företaget Apples lyskraft.

I hjärtat av filmen finns konflikten mellan Jobs och hans dotter Lisa. Hans så kallade "arbetshustru" Joanna, spelad av Kate Winslet, bär honom på sina axlar. Hon hotar med att säga upp sig om han inte ordnar upp relationen med sin dotter, som sover i sin jacka och lever på socialbidrag.

Det här är en skildring där Steve Jobs får bita i det sura äpplet.

Kanske är regin bättre än manuset för det gaggas väldigt mycket i den här filmen, som blev utan Oscarnominering för bästa manus. Filmen har fått två Oscarnomineringar, Michael Fassbender är nominerad till bästa manliga huvudroll och Kate Winslet är nominerad till bästa kvinnliga biroll.

Jobs är en skitstövel kort och gott. Och jag har nog längtat efter den här skildringen. Men det är för mycket bakgrundsmusik i filmen.

Filmen utspelar sig mellan de avgörande produktlanseringarna i gränslandet där teknologi möter konst. Frågan är vad människan gör med möjligheterna en dator ger, något som också avslöjar något om människan bakom skärmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista