Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Teresa Kristoffersson/Sveriges Radio.
Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Teresa Kristoffersson/Sveriges Radio.

Elisabeth Ohlson Wallin: Jag har blivit mer rädd

Elisabeth Ohlson Wallin: Det kryper in i kroppen
1:15 min

Konstnärer censurerar sig själva på grund av rädsla för hot och trakasserier. Det framkommer i en ny rapport som släpps i dag. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har varit med om mycket hot och kränkningar.

– Jag har varit utsatt för hot och kränkningar under många år i perioder. Om jag till exempel gör en bild så kan jag få in hundra hotmail och då går man inte som människa igenom det och bara rycker på axlarna. Det kryper in i kroppen fast man inte riktigt vill.

Vad får det för konsekvenser för dig ?

– Jag har dragit mig mer undan och blivit mer rädd för att göra kontroversiella bilder. Det senaste jag gjorde var den arrangerade bilden där drottningen skurar ett hakkors i ett parkettgolv. Då fick jag så mycket hot så att jag har inte orkat efter det.

– Klimatet har också blivit oroligare från uppdragsgivare, folk är oroliga att anlita någon som är hotad och det är ju otroligt tråkigt. Bilder som rör upp för mycket idag drar ner på din ekonomi, ditt levebröd, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".