Jan Sandström framför Norrlandsoperan i Umeå. Foto: Anders Wikström, Sveriges Radio.
Jan Sandström. Foto: Anders Wikström, Sveriges Radio.

Tonsättaren Jan Sandström får pris

Tonsättaren Jan Sandström får pris av Föreningen Sveriges Tonsättare. Han får Rosenbergpriset på 75 000 kr för betydelsefull och nyskapande verksamhet.

Hans motorcykelkonsert har framförts över 800 gånger över hela världen. Även hans körstycke, som bygger på 1500-talspsalmen Det är en ros utsprungen, har fått internationell spridning.

Jan Sandström är professor i komposition vid Musikhögskolan i Piteå, och har utbildat flera generationer svenska tonsättare. Han är också hustonsättare vid Norrlandsoperan i Umeå.

Föreningen Sveriges Tonsättares Interpretpris om 50 000 kronor går till violinisten Karin Hellqvist. Det delas ut till musiker, körledare eller dirigenter som särskilt utmärkt sig genom att framföra samtida konstmusik.

Priset Musikens Möjliggörare delas ut till en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik, och går till Martin Lindman, ordförande för Kalvfestivalen. Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista