Foto: Jonas Dahlberg Studio/Scanpix.
Foto: Jonas Dahlberg Studio/Scanpix.

Oklart när Utöya-monument kan stå färdigt

Det omdiskuterade minnesmärket över massakern på Utöya skulle stått klart till sommaren. Men nu meddelar Kunst i Offentlige Rom (KORO), norska motsvarigheten till Statens Konstråd, att invigningen skjuts fram än en gång.

Den svenska konstnären Jonas Dahlbergs minnesmonument "Memory wound" skulle stått klart till redan i somras på Sörbråten, en udde norr om Utöya, men projektet sköts upp ett år och nu kommer alltså beskedet att det försenas ytterligare.

Minnesmärket har väckt kritik och dragit på sig protester från boende kring Sörbråten, som bland annat menar att det skulle bli en alltför smärtsam påminnelse om händelserna på Utöya.

Sedan detaljplanen för monumentet avslogs av Hole kommun blev det en fråga för den norska regeringen, som fortfarande behandlar frågan enligt NRK som refererar till tidningen Ringerikes blad.

Och innan regeringen fattat beslut kan projektet inte påbörjas, säger KORO till Kulturnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista