Christian Bale i The Big Short. Foto: UIP.
Christian Bale i The Big Short. Foto: UIP.

The Big Short - förklarar allt med fisk

2:50 min

Oscarsnominerde The Big short är en film om den ekonomiska härdsmälta som inföll 2008. Det dräller av storstjärnor som Ryan Gosling, Brad Pitt, Christian Bale och Steve Carell.

Frågan är hur man gör ett tema om ekonomi begripligt och intressant.

På en skrynklig liten lapp har jag skrivit "AAA+", "fisksoppa", "hunden fick lån!", "dumhet" samt "pocornfilm".

Som anteckningar betraktat är det lite magert. Men funkar ändå som guide till The Big Short.

En rock- och festtemposkruvad smartsmart - åhhh vad jag är smart - komedi om ett par månader runt Wall Street under finanskraschen 2008.

En tid då banker skälvde och ryktet viskar att politiker och finansfolk skräckslaget läste bibeln i väntan på jordens undergång.

Berättelsen om kraschen blir här två fondchefers, en banksäljares och några unga slynglars. De befann sig i den rusiga bankvärlden, och såg tidigt att bolånehandeln var uppblåst och tänkte sig att tjäna en hacka på bubblan.

Men det var ingen bubbla  - det var vansinne och bedrägeri som dessutom betalade folks hem.

En av filmens huvudpoänger är att det ligger i mångas intresse att få ekonomi på den här nivån att låta hemskt komplicerad. Därför låter regin ibland verkliga popsångare och modeller enkelt förklara ett annars ogenomträngligt finanslingo. Tänk att bolåneaktier är fisk, säger till exempel en leende matstjärna från sitt kök. En fin AAA+ aktie är en lyxfisk du köper in på fredagen. På söndagen luktar den. Det man gjorde de här åren var ett koka fisksoppa på den och sälja den lika dyrt. Det är god pedagogik för tittaren. För följer man sen tanken själv syns kraschen och filmens kyliga budskap.

För när aktiesoppan började stinka gjorde man en puré på den. När sen den stank gjorde man fiskmjöl av skräpet. Sen tog man en bild av det stinkande mjölet och kallade det också för färsk fisk och stabil AAA+ aktie. Och ingen kände lukten. Där kommer dumheten in.

Varför blev de som dåliga då, de där aktierna? Jo, där kommer hunden in. Hade man inga pengar kunde man ta ett lån i sitt husdjurs namn. Det var ungefär så många frågor som ställdes vid den här tiden.

Nu kan jag inte mala om detta i exempel efter exempel även om mina ögon höll på att ploppa ur huvet. Det lysande med just den här filmen är att den är en popcornrulle om vår tid, ilsnabb, välklippt, sassy.

Många kommer se den helt enkelt, fler än de som ser en dokumentär på temat. Och kommer komma fuktiga och galet nervösa ut ur salongen. För det är inte så att det inte finns fiskmjöl i ditt bolån.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista