Ende afroamerikanen på Oscarsgalan? Värden Chris Rock. Foto: Charles Sykes/TT
Ende afroamerikanen på Oscarsgalan? Värden Chris Rock. Foto: Charles Sykes/TT

Nya oscarsregler på gång?

1:59 min

Bristen på mångfald i årets Oscarsnomineringar har utlöst en hätsk debatt i USA. Inte en enda afroamerikan har chans på en Oscar, och nu verkar det vara förändringar på gång i nomineringsprocessen - kanske redan nästa vecka.

– Bojkotter funkar aldrig!

Whoopi Goldberg, här i en tevedebatt häromdagen, är en av alla som just nu tycker till om avsaknaden av Oscarsnomineringar för dem som är något annat än vita.

Goldberg är emot den bojkott som dragits igång av bland andra Spike Lee och Jada Pinkett Smith. Hon tycker en galabojkott vore fel mot den ende afroamerikanen på scenen den 28 februari, nämligen värden och komikern Chris Rock.

Däremot tycker Whoopi Goldberg att biobesökarna borde bojkotta vissa, alltför vita, filmer,

Bojkott eller ej, så är kritiken massiv över att Oscarsjuryn än en gång tycks ha ignorerat filmer som många menar var helt självklara nomineringar, som till exempel storsuccén "Straight Out Of Compton".

Enligt New York Times försöker de Oscarsansvariga nu nästan panikartat göra något åt den kritiserade bristen på mångfald, och ska redan nästa vecka diskutera förslag till regeländringar, som att återgå till att tillåta upp till tio nomineringar för bästa film.

Det diskuteras också att vidga skådespelarkategorierna till åtta eller tio nomineringar, istället för dagens fem, ett antal som hängt med ända från 30-talet.

En del av de 6 000 röstande i Oscarsjuryn anses också hängt med för länge.

Enkelt uttryckt är de nästan uteslutande vita, många är dessutom så gamla att de inte varit aktiva i filmindustrin på årtionden.

Kanske borde man även sätta en gräns för hur länge man kan ha varit borta från filmens värld för att alls få rösta, diskuteras det nu i Oscars styrelse.

De flesta debattörer är dock överens om att grundproblemet med bristen på mångfald är ett helt annat än reglerna för Oscars, och Whoopi Goldberg är en av många som säger att så här kommer det att se ut så länge afroamerikaner och andra minoriteter inte finns med i filmvärldens alla led, och därmed inte heller har inflytande över vilka filmer som görs, och med vem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista