Avicii. Foto: Amy Sussman / AP / TT.
Avicii. Foto: Amy Sussman / AP / TT.

Avicii sålde flest låtar ifjol

Den låtskrivare som sålde mest låtar ifjol var Tim "Avicii" Bergling, enligt branschorganisationen Musikförläggarna.

Av de 100 mest sålda låtarna i Sverige ifjol fanns det sex stycken som var skrivna av honom. Det var bland annat "Waiting for love", "The nights" och "Gonna love ya". På andra plats kom låtskrivarna Salem Al Fakir och Vincent Pontare och på tredje plats Tove "Tove Lo" Nilsson.

Organisationen Musikförläggarna noterar också att det numera snarare är regel än undantag att låtar skrivs av fler än en person. Av de 100 mest sålda låtarna ifjol skrevs 93 i samarbete mellan olika låtskrivare, enligt Musikförläggarna som tar fram den här statistiken för första gången.

De fem mest framgångsrika låtskrivarna under 2015, enligt Musikförläggarna:

Tim "Avicii" Bergling, Salem Al Fakir och Vincent Pontare, Tove "Tove Lo" Nilsson, Martin "Max Martin" Sandberg och Anton Malmberg Hård af Segerstad.

Listan bygger på statistik från Sverigetopplistans årslista och redovisar de 100 mest konsumerade låtarna under 2015 - fysiskt, digitalt och streaming för både singel och album. Musikförläggarna har lagt till uppgifter om låtskrivare och musikförlag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista