Polis mordplats bloggare bangladesh foto:AFP
Polis säkrar bevis på platsen där Ananta Bijoy Dash mördades på tisdagen. Foto: AFP

Intellektuella fruktar för sina liv

4:54 min

Allt fler journalister, författare och tecknare har det senaste året blivit attackerade för det de har skrivit eller ritat. Bangladesh är ett av de länder som hamnar långt ner på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och 2015 var ett blodigt år där bland annat flera bloggare mördades av islamister.

Bloggare som hackas till döds med machete i islams namn. 2015 var året då konflikten mellan de sekulära och religiösa krafterna eskalerade i Bangladesh. Fyra frispråkiga bloggare och en redaktör mördades. De som kunnat har lämnat landet eller gått under jorden. Intellektuella som är kvar i Bangladesh är rädda för sina liv. Abul Kalam Azad akademiker, författare och skribent är en av dem som har fått motta många hot.

- De senaste sex månaderna har jag blivit hotad till livet flera gånger, berättar Abul Kalam Azad.

Han arbetar på ett universitet i Jahangirnagar, en tre mil från huvudstaden Dhaka, men skriver också böcker och tidningsartiklar. Han är bland annat engagerad i flera kulturorganisationer och i den rörelse som kämpar för att de personer som begick övergrepp när Bangladesh stred för självständighet ska ställas inför rätta. För detta har Abul Kalam Azad under åren fått motta många hot och också fysiskt attackerats, säger han.

Den lokala polisen är satt att beskydda honom men det ger han inte så mycket för. Även poliser och militärer blir ju mördade säger Abul Kalam Azad på en mycket skrapig telefonlinje. Han skulle gärna lämna landet ett tag men bara tillfälligt för det är i Bangladesh han hör hemma säger han. Varje gång jag skriver en kolumn om antiterrorism och fundamentalism hör de av sig och hotar berättar han.

- De skickar det tyg som man täcker lik med och rödfärgade brev, säger Abul Kalam Azad.

De är individer med koppling till de militanta islamistiska grupperna i landet, säger han men pekar inte ut några enskilda misstänkta. Islamiska staten har tagit på sig några av morden i Bangladesh men regeringen hävdar att gruppen inte etablerat sig i landet utan att det är den politiska oppositionen som står bakom våldet.

De senaste åren har konflikten om vilket samhälle Bangladesh ska vara hårdnat och de som ifrågasätter statsreligionen islam är särskilt utsatta, trots att landets konstitution slår fast att Bangladesh är sekulärt. Ifjol mördades som sagt flera bloggare som hörde till sajten Mukto-Mona eller Free-thinkers på engelska. I Uppsala finns sedan ett halvår tillbaka en kollega och vän till dem, Siddhartha Dhar som också har hotats till livet.

- I och med nätet får människor som jag nya möjligheter att uttrycka våra åsikter. De religiösa, konservativa grupperna känner sig hotade för det är svårt att kontrollera nätet eller att folk säger vad de vill där, säger Siddhartha Dhar och berättar att när bloggare nu tvingats i exil eller gått under jorden har nya grupper attackerats istället. De religiösa minoriteterna.

Han är är kritisk till hur regeringen i Bangladesh hanterat situationen. Istället för att försvara yttrandefriheten tycker han att man försvårar genom införandet av nya lagar som reglerar internet och kommunikation. Bland allmänheten finns inte heller någon större förståelse för rätten att tycka olika menar han, utan om någon anklagas för blasfemi det vill säga för att ha hädat mot religionen eller profeten, så tänker många att denne är skyldig och borda straffas. Detta skapar en kultur av straffrihet i landet menar Siddhartha Dhar. Och särskilt illa är situationen för dem som är kvar i landet säger han.

- De bloggare som är kvar i landet befinner sig i en svår situation, säger han. Han och hans kollegor som lever i exil har omorganiserat verksamheten på sajten Mukto-Mona efter att vännerna mördades ifjol. Förlusten är mycket stor men vi fortsätter att skriva och vi ger inte upp säger Siddhartha Dhar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista