Sundancefestivalen. Foto: Lisa Bergström / SR
1 av 3
Det drar ihop sig för Sundancefestivalen. Foto: Lisa Bergström / SR
Regissören Spike Lee och en Oscarsstatyett. Foto: Charles Sykes och Matt Sayles/TT.
2 av 3
Regissören Spike Lee bojkottar Oscarsgalan. Foto: Charles Sykes och Matt Sayles/TT.
Lisa Bergström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
3 av 3
Lisa Bergström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Debatt om "vita nomineringar" till Oscar ekar på Sundancefestivalen

Kulturkorrespondenten Lisa Bergström från Sundancefestivalen
5:06 min

Sundancefestivalen i Utah kallas "de oberoende filmernas paradis". Och i år sätter diskussionen kring "de vita Oscarsnomineringarna" även prägel på denna oberoende festival. Lisa Bergström rapporterar.

Sundance är nog den filmfestival som mer än någon annan har kommit att identifieras som "the home of independent movies".

Festivalen, som kanske inte känns så paradisisk i januari månads snöglopp i skidorten Park City i Utah USA, är skådespelaren Robert Redfords skapelse. Där har han också sitt Sundance Institute som stödjer oberoende filmare.

Det är på just den här festivalen som de viktigaste oberoende dokumentärerna och långfilmerna brukar få sin världspremiär, som till exempel Malik Bendjeloulls "Searching for Sugarman" 2012.

I år kommer bland annat Spike Lee med ännu en dokumentär om Michael Jacksson. Den heter "Michael Jackson's Journey From Motown to Off the Wall".

Vår kulturkorrespondent Lisa Bergström är i Park City. P1 Kulturs programledare Roger Wilson ringde upp henne. Hör samtalet i ljudklippet ovan.

Detta är ett inslag ur fredagens P1 Kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".