Lars Berge Foto: Ulrica Zwenger
Lars Berge Foto: Ulrica Zwenger

Med kundvagn till helvetet i "Svinn"

3:01 min

Han är en i humorkollektivet Mammas nya kille - Lars Berge. I sin nya roman "Svinn" tar han ett fast grepp om ett av de tydligaste attributen för samtidsmänniskan - kundvagnen. Katarina Wikars har läst.

"Svinn" är som en syntes av succésociologerna Zygmunt Baumans "På konsumtionsindustrins soptipp" och Roland Paulsens studie av arbetslivet "Vi bara lyder".

Här är det före detta PR-gurun Sven, som i sin glans dagar till och med myntade ordet utanförskapet för ett politiskt partis valkampanj, som fallit rakt genom hela det nedmonterade välfärdssamhällets skyddsnät och landat på botten som utklädd isbjörn i megaköpcentret Folkhemmet. Han är nära nog utförsäkrad från arbetsförmedlingen, det här är sista stationen.

Lars Berges samtidssatir är dråplig, vass och hjärtskärande. Ibland rejält övertydlig, man behöver inte djuppejla efter undertexten direkt. "Svinn" är vår satans samtid dragen till sin spets. Allt som finns kvar av ideologi är konsumismen, allt som finns kvar av mänsklighet är konsumenter och defekta konsumenter. Folkhemmet är beläget någonstans i Stockholms södra förorter, på Årstafältet ungefär, och har sedan länge slagit ut Sickla köpcenter som numera är en ruin. Folkhemmet lever högt på sin ekologiska och rättvisemärkta profil, hela den där idén att man kan köpa sig till att bli en bättre människa.

Men det finns en baksida, en insida. Bakom butikerna och speglarna jobbar de snudd på utförsäkrade och de från bemanningsföretagen nästan gratis. Det är en digitaliserad pennalistisk övervakningscentral där de som inte kan betala för sig men ändå vill ha straffas hårt, all kvarvarande mänsklig energi går åt till att straffa snattarna, misshandla dem och putta ner dem i containers på lastkajen.

"Svinn" är en fasanfull roman som nästan är skriven som om den redan vore en film. Allt som försiggår i denna vår sista tid har Lars Berge stuvat in i "Svinn": terrorbombare, en medelklass dopade av billiga bostadslån, mediciner som förvandlar tillvaron till myrmark, appar som scannar av ens hjärnvågor. Lars Berge syr ihop detta med några trådar från Karl Bertils Jonssons julafton. Och när konsumtionen har blivit en rättighet och plikt väcks, som Zygmunt Bauman skriver, vreden hos de som inte har råd. I "Svinn" skapas hashtaggen plundra folkhemmet. Det är som någon i mediabranschen säger: förbannat bra tv.

Katarina Wikars

Lars Berge är också dokumentärfilmare och har tidigare skrivit romanen "Kontorsninja" samt en essäsamling om tillståndet i Sverige - "Bullerbysyndromet".

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista