Svårt för kvinliga filmmakare att slå sig fram i Hollywood. Bild: Reed Saxon/TT
Svårt för kvinliga filmmakare att slå sig fram i Hollywood. Bild: Reed Saxon/TT

Vimeo satsar på kvinnliga filmmakare

Vimeo vill bryta den onda cirkeln i Hollywood och släppa fram kvinnliga filmmakare i en ny satsning.

Initiativet annonserades på torsdagen på Sundancefestivalen i Utha, USA, rapporterar tidningen Wired. Ett flertal projekt av kvinnliga filmskapare är redan tänkta att lanseras under 2016.

Vimeo har ända sedan starten stått för en demokratisering av filmskapandet och tanken med den nya satsningen är att bryta trenden i Hollywood, säger Vimeo:s CEO Kerry Trainor.

Enligt ny studie från Universitetet i San Diego State har andelen kvinnliga regissörer bakom topprankade filmer, nio procent, inte förändrats sedan 1998.

Varför siffran står stilla är svårt att säga men en anledning är troligen att många produktionshus inte tror att de kvinliga regissörerna ska kunna finansiera sina produktioner. Men det kommer aldrig att förändras om kvinnor inte får utrymme att visa att det inte stämmer, och det är därför vi gör det här säger Kerry Trainor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".