Bertel Haarder
Kulturminister Bertel Haarder. Foto David Richter

Danske kulturministern vill ha ny kulturkanon

2:01 min

I år är det tio år sedan den omdebatterade kulturkanon instiftades i Danmark av dåvarande kulturministern Brian Mikkelsen. Det var en lista över 108 danska konstnärliga verk, som pekades ut som de yppersta och viktigaste inom dansk kultur, en form av riktmärke för bl a skolor i undervsningen. Men nu är det dags att skapa en ny kulturkanon. Det tycker nuvarande kulturministern borgerliga Venstres Bertel Haarder.

- Den gamla kulturkanon var ju en konstkanon, med exempel på utmärkt konst. När jag talar om kulturkanon så menar jag något bredare, säger Bertel Haarder och nämner några egna förslag som tex den danska folkhögskoletraditionen, arbetarrörelsen, kvinnorörelsen och några andra folkrörelser. Men helst vill han nu att allmänheten, människor och föreningar kommer med egna förslag på vad som skulle kunna vara med på listan.

Själv säger han att han vill skapa medvetenhet både hos danskar och hos de som kommer till Danmark om de grunder, varav många för övrigt har sitt ursprung i andra länder, som han menar tillsammans utgör dansk kultur.

- Jag vill skapa medvetenhet och debatt om vilka kulturella jordlager vi står på. Med en extra tanke på att Danmark och danskarna varit otydliga om vilka värden som präglat vårt samhälle.

Idén med att lista vad som är danskt i en kanon är inte helt okontroversiellt, men att den skulle kunna komma att användas som uttryck för nationalism och främlingsfientlighet tror han inte på. Vad är det för fel med att ett land ger ut en redogörelse av vad som har speciell kvalitet i landet, speciellt om man betänker att det har blivit till i ett samhälle som interagerar med omvärlden, menar han

Det finns kritiker. Socialistisk folkeparti, ungefär danska motsvarigheten till Vänsterpartiet, tycker att en kanon är en dålig idé.

- Det är ingen tvekan om att hela diskussionen om kulturkanon är en del i en nationalkonservativ upprustning som det borgerliga Danmark håller på med just nu, och det hänger mycket ihop med att man vill avgränsa sig från främmande kultur. Det bjuder mig emot att man använder kulturpolitiken på det sättet. Det finns stora integrationsproblem som vi ska diskutara, men vi ska inte använda kulturpolitken till att upprusta den nationalkonservativa tillgången till det, säger Holger K Nielsen som är kulturtalesman för Socialistisk folkeparti.

Bertel Haarder menar ju tvärtom att det identifierar var influenserna kommer ifrån, däribland utlandet, finns det ingen poäng i det?

- Jo men tycker jag visst att vi kan diskutera och det är ju en diskussion som pågår hela tiden. Jag har bara svårt att förstå varför den ska sättas upp i en kanon. Låt oss ta en dynamisk och levande diskussion om hur vi rustar upp på det kulturella området, både med utgångspunkt från den danska kulturen, och med utgångspunkt i de impulser man har utifrån. Det är ju mycket mer konstruktivt än att göra speciella facit-listor som Bertel Haarder vill, säger Holger K Nielsen.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista