Nu anläggs det också moraliska aspekter på konsten i Egypten, enligt Freemuse. Foto: Nasser Nasser/TT
1 av 2
Nu anläggs det också moraliska aspekter på konsten i Egypten, enligt Freemuse. Foto: Nasser Nasser/TT
Ramy Essam
2 av 2
Ramy Essam

"Allt starkare järngrepp i Egypten"

2:36 min

Idag är det exakt fem år sedan revolutionen i Egypten inleddes. Ett par veckor senare lämnade Hosni Mubarak presidentposten, men den konstnärliga yttrandefriheten är mer begränsad idag än den var före revolutionen. Det visar en rapport från organisationen Freemuse.

En som bekräftar bilden är Malmös fristadsmusiker Ramy Essam. För fem år sedan stod han och sjöng och spelade på Tahrirtorget i Kairo:

- Om du tittar på hur det ser ut i Egypten idag så ser du att vi är tillbaka där vi var under president Mubaraks era, säger Essam.

Det sitter massor av folk i fängelse, och frånvaron av demokrati och yttrandefrihet är ännu större än tidigare.

- So nothing new but more, säger Essam som också säger att de har hoppet kvar men att deras kamp tar nya vägar, framför allt i sociala medier.

Numera begränsas yttrandefriheten i Egypten inte bara av lagar, och det är inte bara kritik mot regimen som trycks ner. Det anläggs också moraliska aspekter på konstnärlig verksamhet, visar Freemuse rapport. Ifjol förbjöd den centrala censurmyndigheten till exempel 20 musikvideor att visas i egyptiska tv-kanaler för att de hade ett "uttryckligt sexuellt innehåll", och i höstas blev två magdansare dömda till sex månaders fängelse vardera för "utsvävning" och för att "främja omoral", som det hette, i en av sina videor.

För att få ägna dig åt konstnärlig verksamhet i Egypten behöver du tillstånd från din fackförening. De har blivit någon sorts polisiära myndigheter för vilka uttryck som är bra och dåliga, och "de vill veta allt om vad du tänker göra", berättar Freemuse' chef Ole Reitov:

- Det inkluderar då också att man ska veta vilka texter det är, vad är det för moral man har, hur ser kvinnorna ut när de står på en scen.

Det här sänder en chockvåg i kulturkretsar, fortsätter Reitov:

- För då blir man ju också litet osäker på vad man kan göra. Då sätter självscensuren in och då får man hela den här effekten. I sista hand kan man säga att utbudet för folk i Egypten blir smalare och smalare.

Det här är ett uttryck för en striktare tolkning av islam, likt den som finns i Saudiarabien som är en av Egyptens bidragsgivare, och "med bidrag följer också någon sorts krav på ideologi", fortsätter Reitov:

- Och då är det alltid lätt att peka på konsten, som om det är konsten som är problemet. Då kan man ha dresscodes och man kan säga 'det där är västerländsk kultur'. Det är det som pågår just nu med ganska brett stöd, säger Reitov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista