Kulturredaktionens Maria Georgieva. Bild: Jessica Segerberg/pressbild.
1 av 2
Kulturredaktionens Maria Georgieva. Bild: Jessica Segerberg/pressbild.
Senaste numret av 10 tal. Foto: SR
2 av 2
Senaste numret av 10 tal. Foto: SR

Lördagskrönikan: Sexuella övergrepp som krigföring

2:56 min

Litteraturtidskriften 10TAL senaste nummer handlar om sexuella övergrepp. Maria Georgieva har läst vittnesmål om gråzoner, som ger perspektiv på den senaste tidens polariserade samhällsdebatt om misstänkta övergrepp i Köln, Kalmar och Stockholm.

"Han hindrar mig från att röra på armarna och tar full kontroll över min kropp. Han utför oralsex på mig utan att jag kan röra mig och kapar alla mina försök att återta kontroll över situationen. Nästa gång ska jag binda fast dig, säger han samtidigt".

Ett av många vittnesmål i litteraturtidskriften 10TALS senaste nummer där kvinnor berättar om sexuella övergrepp.

Poeten och kritikern Arazo Arifs essä handlar om "den dubbla kränkningen, de gråzoner som uppstår när kvinnan säger nej men mannen vägrar förstå. Det är kvinnan som misstänkliggörs och misstros av såväl rättsapparaten som av omgivningen", skriver hon.

Den senaste tidens rapportering om massövergrepp mot kvinnor har präglats av bombsäkra slutsatser om orsakerna bakom de sexuella övergreppen i Tyskland, såväl som i Kalmar, och i Stockholm. Migration har lyfts fram som en grund.

Generellt kan man säga att nyheter om sexuella övergrepp tenderar att handla om förövarna. Därför är 10TALS nya nummer högaktuellt. Texterna belyser kvinnors erfarenheter.

Samtidigt placeras övergreppen i olika samhälleliga kontexter, som berör både politik och ekonomi, och därmed lyfter blicken från individen. Och bortom den individuella skuld många kvinnor kan känna över sitt eget agerande i samband med ett övergrepp.

Varför har då sexuella övergrepp blivit så intressant nu?

Många debattörer och högerextrema hatsajter har varit tvärsäkra om invandringens konsekvenser under en lång tid.

Nu tycker de sig få vatten på sin kvarn. Man kan använda sexuella övergrepp som ett verktyg i ett ideologiskt krig om migration. Uppfattningar om förövares handlingar kopplas till något som beskrivs som icke-europeiskt, elller icke-svenskt. Det handlar alltså inte om de sexuella övergreppen i sig.

Skulle så många, så högljutt, försvara rätten till kvinnors kroppar och deras rörelsefrihet, utan kopplingen till nyhetsvärdet om till exempel ensamkommande flyktingar?

Reportagen, de skönlitterära texterna, och essäerna i 10-tal blir motröster som synliggör kvinnornas vittnesmål, och trotsar det ideologiska kriget om invandringen.

Förövarna är anonyma. De får fortsätta förgripa sig på männniska efter människa, som Arazo Arif skriver i sin essä "Den dubbla kränkningen".

Sexuellt våld tar sig olika uttryck och förekommer i alla kulturer där förövare får gå fria. Från Kairo till Kalmar. Men man kan inte ge tillbaka kropparna till kvinnorna utan att vrida sökljuset mot övergreppen och de tystade röster som sällan kommer till tals.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista