De brittiska orkestrarna måste förändra sitt arbete för att inkludera fler musiker från olika bakgrunder, menar landets kulturminister.
De brittiska orkestrarna måste förändra sitt arbete för att inkludera fler musiker från olika bakgrunder, menar landets kulturminister. Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Kulturminister efterlyser mångfald i brittiska orkestrar

De brittiska orkestrarna måste bli bättre på mångfald. Det slår landets kulturminister Ed Vaizey fast.

I ett uppmärksammat tal satte Vaizey i förra veckan press på Storbritanniens orkesterförbund genom att efterlysa förändring och ett större ansvarstagande, inte minst från musikvärldens ledare. Enligt tidningen The Guardian uppmanade han bland annat etablerade musiker att agera handledare till unga musiker som exkluderats på grund av kultur eller kostnader. Han avslutade talet med att konstatera att "vi måste sluta hitta på ursäkter".

– Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att människor från samhällets alla delar finns representerade i kulturen, oavsett om det handlar om konserthallen, på bio eller när vi tittar på tv, fortsatte han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".