Chelsea Handler på årets Sundancefestival. Foto: AP/TT.
Chelsea Handler på årets Sundancefestival. Foto: AP/TT.

Netflix nya om rasism, teknik och droger

7:02 min

Den amerikanska komikern Chelsea Handlers nya dokumentärserie hade premiär på Netflix i lördags. Där spelar hon Chelsea Does och undersöker bland annat rasism och äktenskapet.

I Sverige är väl Chelsea Handler ganska okänd, men i USA har hennes frispråkighet kring bland annat sex och sprit gjort henne till ett stort namn - hon har också fått pris för sitt arbete för homosexuellas rättigheter.

Nu har hennes nya dokumentärserie Chelsea Does haft premär på Sundancefestivalen och på streamingtjänsten Netflix. Julia Skott, journalist och skribent, har sett den och förklarar vem Chelsea Handler är.

- Hon är komiker och har haft ett pratprogram som hette Chelsea lately under sju-åtta år och så har hon skrivit böcker som handlar om att hon är full och kaosig, säger Julia Skott.

I den nya serien undersöker hon olika fenomen, som teknikindustrin, rasism och äktenskapet. Och så testar hon drogen ayahuasca i Peru, en drog som traditionellt använts för schamanritualer.

- Det är en drog som är känd för att först kräks man sedan finner man sig själv, säger Julia Skott i samtal med P1 Kulturs programledare Roger Wilson om den nya dokumentärserien.

Roger Wilson: Varför vill vi se komiker göra samhällsjournalistik?
- Det finns en gammal tradition av att satir tillåter en att säga saker som man inte får säga annars, sen blir det kanske roligare att titta på än en vanlig dokumentär om rasism, säger Julia Skott.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista