Tommi Kinnunen. Foto: Kirstian Tervo/Norstedts.
Tommi Kinnunen. Foto: Kirstian Tervo/Norstedts.

Finländsk familjesaga i grå ton

"Läsningen är en fröjd"
1:56 min

"Där vägarna möts" är en hyllad debutroman från Finland. Tommi Kinnunens bok blev en framgång när den kom ut 2014 och har också översatts till flera språk. Nu finns den på svenska.

Tommi Kinnunens Maria är barnmorskan i byn långt upp i norr, hon man kallar på när föderskan redan kämpat länge med hjälp av byns jordegummor och hoppet börjat sina. Hon är en stark, självständig rent av säregen kvinna som varken låter skvaller eller prästerskap påverka henne. Två utomäktenskapliga barn har hon också satt till världen.

De första kapitlen i "Där vägarna möts" om barnmorskan Maria förflyttar mig till en läsupplevelse för länge länge sedan när jag upptäckte Moa Martinsson och slukade hennes skildringar av födande och hårt kvinnoliv under 1900-talets första hälft. Det är blod, slem, smuts och obeskrivlig smärta. Mödrar och barn som ibland klarar sig ibland inte.

Romanen är en berättelse om Marias liv och generationerna som kommer därefter. Om kriget och nöden och hur man som kvinna skapar sig ett liv på sina egna premisser. Maria lyckas bra med det, för hennes dotter Lahja är det svårare. Är det kanske därför hon blir så elak mot dem som står henne närmast? Även männen kämpar med identiteten i det 1900-tal som förändras så snabbt men där traditionella värden och kyrkan står sig stark i byn. Lahjas make Onni tänder inte på kvinnor men spelar så gott det går rollen som god äkta make. Kylan och tystnaden mellan dem blir än tydligare i det nya fina huset, större än alla andra i byn, som Onni bygger. Det är i huset som Lahjas svärdotter Kaarina så småningom hittar svaren på det som familjen inte velat prata om under alla år.

Tommi Kinnunens familjesaga har en grå grundton men själva läsningen är en fröjd. Han tecknar sina romangestalter levande och genom att skildra samma händelse flera gånger om får vi komma dem inpå livet, så nära som det nu går att komma människor som räds orden.

Tommi Kinnunens "Där vägarna möts" har översatts av Ann-Christine Relander.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".