Ian McKellen. Foto: Scanpix
Ian McKellen. Foto: Scanpix

"Ingen öppet homosexuell man har någonsin vunnit en Oscar"

Oscarsakademin har fått hård kritik för bristen på mångfald bland de nominerade till årets Oscarsgala. Nu uttalar sig Ian McKellen om att även homosexuella skådespelare åsidosätts i Hollywood.

– Det är inte enbart svarta som förbises av filmindustrin, tidigare var det kvinnor, det gäller i högsta grad homosexuella i dag, säger den 76-årige skådespelaren till Sky News.

Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman och Sean Penn har vunnit Oscarstatyetter för bästa manliga huvudroll när de spelat homosexuella män. McKellen tycker att han själv borde ha vunnit en statyett för sina många rolltolkningar som heterosexuell.

– Ingen öppet homosexuell man har någonsin vunnit en Oscar. Jag undrar om det handlar om fördomar eller om det är en slump, säger han till The Guardian.

McKellen var nominerad i kategorin bästa manliga huvudroll 1999 för filmen "Gods and monsters" och 2002 för bästa biroll för rollen som Gandalf i "Sagan om ringen".

Årets oscarsgala hålls den 28 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".