Laura Jonstoij Berg som Ronja och Leon Pålsson Sälling som Birk i Studio Ghiblis Ronja Rövardotter på SVTs Barnkanalen Foto: Studio Ghibli
1 av 2
Laura Jonstoij Berg som Ronja och Leon Pålsson Sälling som Birk i Studio Ghiblis Ronja Rövardotter på SVTs Barnkanalen. Foto: Studio Ghibli
Leon Pålsson Sälling och Laura Jonstoij Berg gör Birk och Ronjas röster i Studio Ghiblis animerade Ronja Rövardotter på SVT Barnkanalen.
2 av 2
Leon Pålsson Sälling och Laura Jonstoij Berg gör Birk och Ronjas röster i Studio Ghiblis animerade Ronja Rövardotter på SVT Barnkanalen. Foto: Leon Pålsson Sälling och Laura Jonstoij Berg gör Birk och Ronjas röster i Studio Ghiblis animerade Ronja Rövardotter på SVT Barnkanalen.

"Ett hedersuppdrag", att dubba Ronja och Birk åt Studio Ghibli

2:36 min

Laura Jonstoij Berg och Leon Pålsson Sälling gör Ronjas och Birks svenska röster i den världsberömda japanska animationsstudion Studio Ghiblis TV-serie Ronja Rövardotter, som bygger på Astrid Lindgrens välkända bok. 26 stycken avsnitt tecknade för hand, som nu kommer på SVTs Barnkanalen.

– Man har ju verkligen vuxit upp med Ronja Rövardotter och så får man göra röstprov för Birk! Det är som att få ett hedersuppdrag, att göra en roll ur sin barndoms bok. Och då får man ta tillvara den här chansen och göra det bra, säger Leon Pålsson Sälling.

Leon Pålsson Sälling och Laura Jonstoij Berg går i sexan. Under hösten har de gjort rösterna till Ronja och Birk i Eurotrolls studio i Stockholm. Men replikerna har spelats in separat, Ronja för sig och Birk för sig, så när jag träffar dem hemma hos Laura, är det faktiskt första gången de ses i verkligheten. Men Laura hade sin egen metod för att leva sig in i historien utan fysisk motspelare.

– När man ser på skärmen de otroligt vackra bilderna, de har målat dem så otroligt fint, så lever man sig verkligen in i rollen! Man ser verkligen - wow - vilken fantastisk skog, tänk att verkligen få springa här! Då sätter man sig in i rollen som Ronja och då känns det nästan naturligt att springa där och skratta och skrika, säger Laura Jonstoij Berg.

Och Ronja är verkligen en känslomänniska, ibland fick Leon kasta av sig hörlurarna för att kombinationen av de japanska originalrösterna och Ronjas, det vill säga Lauras, gråtattacker bara blev för mycket för öronen.

En scen som jag verkligen grät till, det var när Birk blev slagen av Mattisrövarna. Då ska ju Ronja gråta och då grät jag på riktigt, jag grät så mycket så det var inte klokt, säger Laura Jonstoij Berg.

– Man har läst boken och sett filmen och det första jag tänkte på när jag sade "Söstra mi", då fick jag lite som en rysning, att jag fick säga den där klassiska repliken, då blev det så där jättefint och jättevackert, säger Leon Pålsson Sälling.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista