Ai Wei Wei i Århus. Foto: David Richter/SR
1 av 2
Ai Wei Wei i Århus. Foto: David Richter/SR
Ai Wei Wei Insta
2 av 2
Skärmdump från Ai Wei Weis officiella Instagramkonto

Ai Weiwei stänger utställning i Danmark i protest mot ny flyktinglag

5:22 min

Den nya lag som ger danska myndigheter rätt att ta flyktningars tillhörigheter blev för mycket för den kinesiska konstnären Ai Weiwei. Nu stänger han både sin utställning Ruptures som visas på Faurschou Foundation i Köpenhamn.

Konsthallens chef Jens Faurschou säger på Ai Weiweis officiella Instagramkonto att han respekterar konstnärens beslut och beklagar att Danmark beslutat sig för att gå i bräschen för en inhuman flyktingpolitik. Den nya danska flyktinglagen handlar också om att försvåra för familjer som vill återförenas i landet.

Utställningen Raptures som hyllats i danska medier visar många av Ai Weiweis viktigaste verk.

Så här kommenterar Faurschou Foundations curator Jannie Hagemann Ai Weiweis beslut:

- Allt som Ai Weiwei gör får ju stor uppmärksamhet i internationell press men det här kommer inte få den danska regeringen att ändra sig.

Ai Weiwei har dessutom beslutat att dra tillbaka sitt tolv meter långa verk Yu Yi som just nu visas på ARoS i Århus, det rapporterar Danmarks Radio.

- Naturligtvis är vi lite förvånade. Vi är ett konstmuseum, som arbetar varje dag för att öka medvetenheten om mänskliga rättigheter, och inbjuder till kritiska reflektioner i konsten. Vi delar många av Ai Weiweis värderingar ", säger museichef Erlend G. Høyersten, ARoS.

Museichefen Erlend G. Høyersten tillägger:

- Jag har stor respekt för Ai Weiweis reaktion på den danska flyktingpolitiken, men jag tycker också att det är orättvist att en nation ska straffas för regeringens politik.

- Ai Weiwei är lojal med den enskilde individens rätt till de mänskliga rättigheterna, säger Cecilia Blomberg, konstansvarig på kulturredaktionen P1, i P1 Kultur och fortsätter:

- Han är inte den som bara pratar om de politiska orättvisorna utan han gör något själv och använder sin position för att försöka påverkadirekt som nu när han stänger ner en utställning.

I ljudklippet ovan hör du hela Cecilia Blombergs kommentar till Ai Weiweis protest mot den danska flyktingpolitiken.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista