Ghita Nørby och Sven Wollter som kärleksparet Lily och "Piloten" i filmen Våga älska av Michael Noer. Foto: Njutafilms
1 av 2
Ghita Nørby och Sven Wollter som kärleksparet Lily och "Piloten" i filmen Våga älska av Michael Noer. Foto: Njutafilms
Ghita Nørby som Lily och hennes strokedrabbade äkta man Max i Våga älska. Foto: StudioS
2 av 2
Ghita Nørby som Lily och hennes strokedrabbade äkta man Max i Våga älska. Foto: StudioS

Kärlek på ålderdomshemmet i Våga älska

2:36 min

Sven Wollter som kvinnotjusare på danskt äldreboende, är ett sätt att beskriva handlingen i danske Michael Noers film Våga älska. Huvudrollen som Lily som finner kärleken på äldre dar spelas av Ghita Nørby. Nina Asarnoj har sett Våga älska:

Sven Wollter och Ghita Nørby bedriver civil olydnad i storköket på ålderdomshemmet där de hamnat. Ghita Nørbys Lily vill till varje pris göra en hembakt äppelkaka till sin äkta mans födelsedag och får hjälp av Sven Wollters rollfigur ”Piloten”, att ta sig in i den stora rostfria kylen.

”Piloten” ska föreställa en frisk fläkt i institutionslivet. Han är sinnlig, dricker vin och har slokmustasch. En riktig womanizer. Förbjuden och lockande. För Ghita Nørby själv, är levande begravd tillsammans med sin strokedrabbade man Max. Han ligger som ett blekt paket i rummet som de delar, och hur det kommer sig att även Lily måste bo där, är länge oklart. Hennes desperata försök att skapa hemkänsla, är som att se någon försöka boa in sig i ett inglasat köpcentrum eller i en korridor på akuten. Alla som någonsin besökt ett sjukhus känner igen den där gulskitiga, djupt deprimerande miljön.

Och det är förstås behjärtansvärt att regissören låter äldre människor ta plats på bioduken, men måste personalen beskrivas som ett gäng tondöva förskolefröknar? Måste åldringarna ännu en gång spela bingo och bli tillrättavisade av någon beskäftig sköterska, när de bryter mot fikaschemat?

Enligt ett pressmeddelande har 90.000 självplågande danskar redan sett filmen. Möjligen är det löftet om kärlek på ålderns höst som lockat dem. Och ja, sexscenerna mellan Sven Wollter och Ghita Nørby är väldigt fina, ja rent av erotiska. Men det finns bättre filmer om åldrandets villkor, bioaktuella Paolo Sorrentinos Youth till exempel, och 45 år med Oscarsnominerade Charlotte Rampling i huvudrollen. Eller varför inte de odödliga volleybollspelarna ”Optimisterna” på dvd. För åldersmässig mångfald måste inte betyda åldermässig enfald.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista