Foto Søren Solkær
1 av 3
Foto Søren Solkær
Lollike
2 av 3
Christian Lollike. Foto David Richter
Nay Zar
3 av 3
Nay Zar Hla Tin. foto David Richter

Flyktingar skapar asylbalett i Köpenhamn

2:43 min

Flera av dem har varit på flykt i månader. Nu berättar de sina historier genom dansen.

Tillsammans med regissören Christian Lollike har en grupp asylsökande och Danmarks nationalscen Det kongelige teaters dansare skapat "Utopia - en asylbalett".

I en blandning av repliker, sånger och danser berättar de sju asylsökande och teaterns dansare flyktingarnas personliga historier. Utgångspunkten är deras bakgrund, men också deras drömmar och hur de ser på Danmark.

En av flyktingarna är Nay Zar Hla Tin som kommer från Burma. Hon tycker att en del danskar inte alltid förstår flyktingarnas situation.

- En del är lite rädda för oss, och en del tror att vi ska leva på bidrag, säger Nay zar Hla Tin.

- Lyssna på våra historier, vi hade inte kommit hit om inte våra liv hade varit i fara, säger hon också

Nay Zar tillhör den förföljda muslimska minoriteten i Burma och flydde till Danmark för att hon inte vågade åka hem efter att ha pluggat i Malaysia. Flera av hennes släktingar har hamnat i fängelse i Burma, berättar hon. Scenen delar hon nu med flyktingar från bland annat Syrien, Pakistan och Uganda. En del av deras historier är hjärtskärande - berättelse om övergrepp och långa flyktvägar.

Uppmärksamheten kring asylbaletten är stor. Journalister från olika håll kommer och vill göra reportage. Många vill intervjua regissören Christian Lollike, sedan tidigare känd för flera utmanande uppsättningar. För några år sedan gjorde han en "krigsbalett" med sårade danska soldater från Afghanistan och ännu tidigare gjorde han föreställningen om Anders Behring Breiviks manifest.

Asylbaletten är ett samarbete mellan teater Sort/Hvid och Det kongelige. Och Lollike säger att han vill ge flyktingarna en möjlighet att uttrycka sig själva, och balett är bra form,

- Asylsökarna är såklart medvetna om att det är deras historier är både deras personliga sanna historier, och samtidigt en fiktion. Och att tillföra balett är att spela med förhållandet mellan verkligheten och fiktionen.

Från början rekryterades tio flyktingar för uppsättningen, men när repetitionerna började fick två avslag på sina asylansökningar och valde att gå under jorden. En tvingades lämna Danmark och skickades till Frankrike, men medverkar i form av en video. Därtill medverkar fem dansare som är tillknutna Det kongelige.

Nay Zar säger att hon hoppas kunna föra fram att flyktingar har mycket att bidra med.

- Jag skulle verkligen vilja berätta att vi kan vara en resurs. Många av oss har färdigheter ett erbjuda. Se inte på oss som en börda.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista