Från filmen "Yarden". Foto: Ita Zbroniec Zajt
Från filmen "Yarden". Foto: Ita Zbroniec Zajt

"Yarden" först ut på allt viktigare filmfestival

2:41 min

Under fredagen öppnar Göteborgs Filmfestival där 500 filmer ska visas under elva dagar. Först ut är filmen Yarden.

Under årets filmfestival är det fokus på bland annat nigeriansk film, eller Nollywood som filmscenen ibland kallas, men också på tv-serier. Det sistnämnda ett drag hämtat från filmfestivalerna i Toronto och Berlin. Som vanligt är det också ett starkt nordiskt tema och många av de nordiska filmerna visas för första gången.

En av dem är Måns Månssons Yarden, baserad på boken av Kristian Lundberg, som också öppnar festivalen. Yarden är en berättelse om hur Kristian Lundberg inte längre kan försörja sig som kulturarbetare och tvingas arbeta som daglönare i Malmös hamn på den kalla och ofta hänsynslösa omflyttningsplatsen Yarden.

– Plötsligt uppstår en gigantisk omlastningsplats för japanska och koreanska lyxsuvar som av rent försäkringstekniska skäl ska omparkeras, sen hur den platsen då utvecklar sig till att bli något inverterat fängelse/Fort Knox där den absolut lägst stående arbetskraften någonstans ska ombesörja dessa miljardbelopp som står uppradade i nästan kyrkogårdsliknande formationer. Så det fanns en grund där som jag kände var otroligt visuell och drömmande och som hade potential att bli en riktigt bra film, säger regissören Måns Månsson.

Yarden öppnar nu Göteborgs filmfestival och är ett av dragplåstren vilket är en rätt radikal skillnad från förra året då hans film bara sågs av 24 personer på festivalen. Just att nå ut till publiken är något Måns Månsson ser som viktigt med filmfestivaler.

– Det viktiga är att filmerna får möta en publik. Problemet är att filmfestivalen är enda chansen att se många av de filmer som görs idag. Filmfestivaler har fått en större betydelse och det är väl också därför dem har blivit fler.

Men filmfestivaler är inte bara viktiga för längre spelfilmer utan också för dokumentärer och kortfilmer. I Göteborgs filmfestivals kortfilmspris Startsladden är i år Joanna Rytels film "Moms on Fire" nominerad.

Det är en animerad dockfilm om två gravida mammor som är kåta, otrogna, uttråkade och inte vill något hellre än att slippa bli mamma på nytt.

– Jag kände själv i mitt personliga liv att jag ville trotsa moderskapet. Att jag levde något slags dubbelliv. Ena dagen kanske jag var ute och festade och kom hem klockan sju på morgonen och nästa dag var jag mamma. Jag hade dåligt samvete; ”får jag göra såhär” ”Åh gud jag är så dålig och så trött igen”. Sen tänkte jag, vad skulle min dotters pappa känna? Skulle han gå runt och ha dåligt samvete? Så kände jag, nej man han har aldrig dåligt samvete. Ändå får han höra att är en jättebra pappa, men jag får aldrig höra att jag är en jättebra mamma, säger Joanna Rytel.

Yarden har premiär 17:30 på scenerna Draken och Stora Teatern. Moms on Fire visas först på söndag klockan 15:00 även den på Draken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista