Låtskrivaren och sångerskan Sia. Foto: AP/TT.
Låtskrivaren och sångerskan Sia. Foto: AP/TT.

Stundtals splittrat, stundtals glittrande på Sias nya album

Matilda Källén har lyssnat på "This is acting"
2:59 min

Den australienska sångerskan och låtskrivaren Sia har gjort sig känd för påhittiga peruker, uppseendeväckande musikvideor och bombastiska powerballader. Nu är hon tillbaka med sitt sjunde album, där hon tar tillvara på låtar som hon skrivit åt andra. 

Sia är något så ovanligt som en motvillig popstjärna. Gömd under pudellika platinaperuker ger hon sällan intervjuer, och hon ägnar hellre sina musikvideor åt experimentell dans än sitt eget ansikte.

Men så var inte alltid fallet. Sia hamnade på världskartan först flera år in i karriären. Efter fem album och utebliven internationell framgång bestämde hon sig för att avveckla det egna artisteriet för att istället snickra låtar åt andra artister på heltid. Hon har skrivit flera superhits, däribland Rihannas "Diamonds, och släppte enligt egen utsago sitt sjätte album "1000 forms of fear" enbart för att bli av med sitt skivkontrakt.

Men världen, den ville något annat. Albumet, och kanske främst dess bombastiska singel "Chandelier", blev en världssuccé. Och Sia, hon drogs tillbaka till rampljuset just när det getts upp.

Att hon nu är tillbaka med ett sjunde album tyder på att hon vill stanna där, i rampljuset och popstjärnerollen, åtminstone en stund.
Skivan heter "This is acting" - ett passande påstående. Låtarna har skrivits av Sia, men ratats av andra artister. Inledande "Bird set free" och "Alive" fick inte plats på Adeles senaste album "25", och det hörs vem de skrivits åt.

Här finns alster som gjutna för Beyoncé eller Rihanna. Att låtarna skapats för flera andra bidrar till en viss spretighet, musikaliskt och tematiskt.

Sia växlar mellan roller, mellan känsloexploderande ballader och dansgolvssvettiga "Move your body", mellan texter om snygga rumpor och två fotspår i sanden. Jag saknar en "Chandelier", som aldrig var avsedd för någon annan och rent av drabbande i sitt personliga anslag. Men visst finns här hits i nästan samma liga, särskilt "Alive" och "Unstoppable".

Det är storslaget, det är more is more, oavsett tema, oavsett tidigare tilltänkt förvaltare. För även om Sia spelar roller, har hon ett alldeles eget uttryck. På "This is acting" kommer det inte alltid fram, men när det väl gör det så glittrar hela hon. Motvillig eller inte, skådespeleri eller inte: Sia vet hur rollen ska spelas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".