I råttornas värld i HBO-serien Animals kan man imponera på tjejerna med papperstallrikar. Foto: HBO Nordic
I råttornas värld i HBO-serien Animals kan man imponera på tjejerna med papperstallrikar. Foto: HBO Nordic

Animerade råttor med kärleksproblem

TV-serien Animals recenseras av Nina Asarnoj
1:56 min

I HBO-serien Animals är det gråsuggor, duvor och råttor i huvudrollerna. De lever lätt marginaliserade i metropolen New York - men med märkligt mänskliga problem som depressioner, överdoser och datingtrubbel.

När råttorna i Animals är ute och festar blir det här med att ragga så konkret. "Making Babies" är en realitet när man är råtta och en kväll på krogen kan snabbt sluta med tvillingar. Råttorna i New Yorks undre värld rör sig vant i källarlokaler och kloaker, duvorna har gymlokal i en pappkartong och gråsuggorna ses i soptunnan. Staden New York är hela tiden närvarande och de här figurerna rör sig i marginalen.  

Skaparna av serien Phil Matarese och Mike Luciano träffades när båda jobbade på ett produktionsbolag i New York. De roade sig på jobbet med att röstlägga duvorna utanför fönstret. För det här är manligt kodad humor och man kan inte direkt beskylla den här serien för att vara feministiskt korrekt. Tjejråttorna och honduvorna har klart underordnade roller. "Stör inte - vi har girltalk", säger den ena mansduvan till den andra, och låter tålmodigt flickvännen demonstrera innehållet i sin sminkväska.

En svensk motsvarighet skulle kunna vara Rocky, även färgmässigt. Animals är en källarvärld i grönt, grått och ljusgult med stenstaden som fond. Och resultatet är absurt, de här skadedjuren som vill bli av med oskulden, duvor som överväger att ta stereoider på gymmet och funderar över sin könstillhörighet när de råkat ruva en golfboll. Det blir väldigt roligt.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sr.se    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".