Jacques Rivette. Foto: Damien Meyer/TT
1 av 2
Jacques Rivette. Foto: Damien Meyer/TT
Regissören Jacques Rivette med skådespelerskan Emmanuelle Beart i september 2003. Foto: AP Photo/EFE
2 av 2
Regissören Jacques Rivette med skådespelerskan Emmanuelle Beart i september 2003. Foto: AP Photo/EFE

Filmaren Jacques Rivette död

4:05 min

Den franske filmregissören Jacques Rivette har avlidit.

Rivette var på 60-talet en av den franska nya vågens förgrundsgestalter. Den franska nya vågen innebar ofta existentiella teman och långa tagningar utomhus, som i stadsmiljöer.

Rivette debuterade med "Paris - öppen stad" från 1961 och hans mest kända verk är filmerna "Celine och Julie gör en båttur" från 1974 och "Den sköna satmaran" från 1991.

Om den sistnämnda rapporterade Lars Lönroth i Kulturnytt år 2007. Då visades Rivettes filmer på kulturhuset Centre Pompidou som då fyllde 30 år.

Precis som Centre Pompidou som till en början fick kritik för att det med sin moderna arkitektur avvek så drastiskt från de gamla fina byggnaderna i Marais-kvarteret har också Rivettes filmer inte ansetts riktigt passa in i det omgivande filmlandskapet: alltför långa, alltför teatraliska, alltför stillastående. Lika dramatiskt spännande som att se målarfärg torka, men nu tar han revansch - han som debuterade i slutet av 50-talet med den labyrintiska "Paris - öppen stad" och som sedan några år senare fick se sin film nunnan efter Diderots roman om en trakasserad klosternovis tas i beslag av den franska censuren, rapporterar Lars Lönnroth bland annat i ljudklippet ovan.

Jacques Rivette blev 87 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista