Mats Widbom, Ellen Wettmark, Stefan Ingvarsson, Tomas Lindman, kultur- och demokratiminiser Alice Bah Kunke, Suzi Ersahin, Nina Röhlcke, Mathias Lafolie. På bilden saknas Linda Zachrison, kulturåd i Washington DC.  Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet.
De utsända kulturråden tillsammans med kultur- och demokratiministern. Från vänster: Mats Widbom (Paris), Ellen Wettmark (London), Stefan Ingvarsson (Moskva), Tomas Lindman (Bryssel), kultur- och demokratiminiser Alice Bah Kuhnke, Suzi Ersahin (Istanbul), Nina Röhlcke (Berlin), Mathias Lafolie (Peking). På bilden saknas Linda Zachrison, kulturråd i Washington DC. Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet.

Kulturråden väljer fritt

2:54 min

I en serie reportage i veckan ska Kulturnytt granska de svenska kulturråden som finns på ambassader runt om i världen.  
Redan 2003 kom en statlig utredning fram till att deras uppgifter måste förtydligas och man tog fram riktlinjer, men de var långt ifrån detaljerade.

Kulturråden är totalt åtta till antalet och arbetet består i att jobba för att sprida svensk kultur.

Med andra ord är det ett ganska brett uppdrag och med stort utrymme för kulturråden att själva att tolka vad det är de egentligen ska göra.

Suzi Ersahin är  kulturråd i Istanbul, och hon har valt att försöka få med så många kulturformer som möjligt: 

- Jag tycker just i mitt arbete att jag ska jobba brett. Det är så som jag tänker nu när jag är kulturråd.

Suzi Ersahin är Sveriges första kulturråd i Turkiet och det har hon varit i drygt två år. Hon har en bakgrund som utövande konstnär och på Konstnärsnämnden.

Förra året genomförde hon ett tjugotal kulturaktiviteter inom alla kulturområden, som till exempel en utställning om barnlitteratur, ett "street dance"-projekt och ett antal konserter med svensk klassisk musik.

Själv vill hon inte lyfta fram ett specifikt evenemang från 2015, utan tycker att alla lever upp till vad ett kulturråd ska främja i Turkiet.

- Jag skulle inte vilja välja ut ett - bara - som står på egna ben. Om man tittar på helheten av projekten också så tycker jag att man får en bild av hur jag arbetar, kan arbeta och sen hoppas jag att jag utvecklar mitt arbete också under kommande år.

Ja, vad förväntas egentligen av ett kulturråd? "Kulturrådens uppgifter måste förtydligas" (SOU 2003:121, s. 196). Det fann en statlig offentlig utredning, den Internationella Utredningen, redan 2003 och tog därför fram ett detaljerat förslag på kulturrådens arbetsuppgifter. Resultatet blev Kulturdepartements riktlinjer som gäller än idag.

Men de allra flesta av utredningens förslag kom inte med.
Bland annat föreslog utredningen att kulturrådets "personliga intresse och bakgrund" inte ska "dominera inriktningen". Men enligt Kulturdepartementets riktlinjer ska kulturrådens arbete just utgå från deras egna "erfarenheter och kvalifikationer", även om arbetet också ska täcka alla konstområden.

– Uppdraget är väldigt fritt och det är medvetet väldigt fritt.

Det säger Linda Zachrison, hon har tidigare haft chefspositioner på Parkteatern i Stockholm, Svenska Filminstitutet och Cirkus Cirkör, men är sedan mars förra året kulturråd i Washington.

Under 2015 genomförde hon ett hundratal kulturaktiviteter där tyngdpunkten - ungefär två tredjedelar - låg just på hennes specialområden - film och scenkonst. En av dem var pjäsen "Seven" som handlar om sju kvinnorättskämpar. Den lyfter Linda Zachrison själv fram som det evenemang från 2015 som bäst lever upp till vilken kultur ett kulturråd ska främja i USA.

– Det var en väldigt stark, viktig och fullsmockad upplevelse som kommenterade på dagsaktuella, politiska frågor och som i sin publik sammanförde ledare med aktivister och som samtidigt gestaltade på högsta konstnärliga nivå. Det var ett av de absolut finaste evenemangen, tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista