Linda Zachrison, kulturråd i Washington.
1 av 2
Linda Zachrison, kulturråd i Washington. Foto: Axel ֖berg / SvD / TT
Mats Widbom, Ellen Wettmark, Stefan Ingvarsson, Tomas Lindman, kultur- och demokratiminiser Alice Bah Kunke, Suzi Ersahin, Nina Röhlcke, Mathias Lafolie. På bilden saknas Linda Zachrison, kulturåd i Washington DC. Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet.
2 av 2
De utsända kulturråden tillsammans med kultur- och demokratiministern. Från vänster: Mats Widbom (Paris), Ellen Wettmark (London), Stefan Ingvarsson (Moskva), Tomas Lindman (Bryssel), kultur- och demokratiminiser Alice Bah Kuhnke, Suzi Ersahin (Istanbul), Nina Röhlcke (Berlin), Mathias Lafolie (Peking). På bilden saknas Linda Zachrison, kulturråd i Washington DC. Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet.

Kulturrådens budget kommer från flera håll

3:06 min

Åtta kulturråd är utskickade i världen för att främja svensk kultur i de länder där de verkar - både när de gäller kulturutbyten och export. För att göra detta betalar Utrikesdepartementet ut drygt 2 miljoner årligen till själva verksamheten. Men deras produktivitet och verksamhet ser väldigt olika ut visar Kulturnytts undersökning.

Det här beror på att kulturråden har möjlighet att utöka sin budget med hjälp av andra finansiärer. Suzi Ersahin är kulturråd i Istanbul.

– Jag har vänt mig till Svenska Institutet och ramat in vissa projekt som fokus på kvinnliga filmare, till exempel. På det sättet har jag kunnat hitta andra finansiärer än bara min egen budget.

Drygt två miljoner kronor kostade kulturrådens kulturfrämjande Utrikesdepartementet förra året, men då är inte Paris eller Bryssel medräknade.

Kulturrådet i Paris har nämligen Svenska Institutet som huvudman och kulturrådet i Bryssel har inget uppdrag att främja kultur, utan representerar Sverige i Europeiska unionens råd.

Förutom UD-budgeten, kan projekt delvis också finansieras i samarbete med externa parter. De kan till exempel gå in och betala en lunch i samband med ett seminarium. Men det är svårt att bedöma hur stort deras bidrag är. Det menar Linda Zachrison, kulturråd i Washington.

– Vi får inte alltid ta del av insatserna som våra partners ger, utan de tar hand om en del av kostnaderna och gör vissa investeringar i samarbetet men utan att redovisa det till oss.

Från Statens Kulturråd kunde kulturråden söka drygt en miljon kronor förra året. Kulturnytts genomgång visar att bidragen som Statens Kulturråd betalar ut varierar i storlek från en femtedel av kulturrådens UD-budget till en fördubbling.

Till exempel ökade Nina Röhlcke, kulturråd i Berlin, sin budget från knappt 300 000 till nästan 600 000 kronor förra året. Och Suzi Ersahin fick ungefär 150 000 kronor för att främja bland annat ett dansutbyte mellan Sverige och Turkiet.

– Jag har ungefär 200 000 att röra mig med. Allt över den budgeten måste jag söka egna pengar för att kunna finansiera andra projekt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista