Mats Widbom, Ellen Wettmark, Stefan Ingvarsson, Tomas Lindman, kultur- och demokratiminiser Alice Bah Kunke, Suzi Ersahin, Nina Röhlcke, Mathias Lafolie. På bilden saknas Linda Zachrison, kulturåd i Washington DC.  Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet.
De utsända kulturråden tillsammans med kultur- och demokratiministern. Från vänster: Mats Widbom (Paris), Ellen Wettmark (London), Stefan Ingvarsson (Moskva), Tomas Lindman (Bryssel), kultur- och demokratiminiser Alice Bah Kuhnke, Suzi Ersahin (Istanbul), Nina Röhlcke (Berlin), Mathias Lafolie (Peking). På bilden saknas Linda Zachrison, kulturråd i Washington DC. Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet.
Kulturnytt granskar

Kulturråden främjar brett som smalt

3:32 min

Kulturrådens främsta uppgift är att främja svensk kultur i de länder där de finns. Men de ingår i en organisation - Utrikesdepartementets – vars fokus är att främja export. Finns det en motsättning mellan dessa två målsättningar? Och är deckare verkligen sådan kultur som kulturråden borde stödja? Vi ringde upp kulturråden i Berlin och Washington för att prata om export och kultur.

– Ska jag som kulturråd engagera mig i att kränga fler svenska deckare? Nej, det behöver jag inte göra men jag kan ta det som finns och ge det till dem som efterfrågar det som ett led i mitt arbete och lägga 5 000 kronor på det.

Nina Röhlcke, kulturråd i Berlin, på frågan om svenska deckare inte är så pass kommersiellt starka att de skulle kunna klara sig utan stöd.

Varken Nina Röhlcke eller Linda Zachrison, kulturråd i Washington, tycker att det finns en motsättning mellan Kulturdepartements, å ena sidan kulturfrämjande, och Utrikesdepartements, å andra sidan, exportfrämjande målsättningar. Att hjälpa till med lanseringen av David Lagercrantz Milleniumbok var bara en av ett hundratal kulturfrämjande aktiviteter som Linda Zachrison genomförde 2015.

– I Kulturdepartements uppdrag så ingår det också att arbeta med att främja kreativa näringar som det kallas. Det är en exportaspekt av kulturlivet. Dit räknar man mode, design och musik; också framgångsrika exporter inom kulturen, till exempel Millennium böckerna som är en enastående framgång.

Men hon påpekar samtidigt att kulturråden inte ska ägna all sin tid åt att stötta kreativa näringar.

– Utan vi ska också – och det tycker jag är väldigt viktigt – stödja de konstnärer som inte klarar sig utan oss; precis som det kulturpolitiska stödet är uppbyggt och tänkt i Sverige.

Ett sådant projekt är ett treårigt samarbete mellan kulturrådet i Berlin, Nina Röhlcke, och en ny konsthall i Leipzig, KunstKraftWerk. Målet är att få in fler svenska konstnärer - nu senast Ulf Lundin och Gustav Hellberg.

– Det tycker jag var ett utmärkt val därför att jag gillar verken; de håller hög kvalitet och de här konstnärerna är inte kända i Tyskland vilket är bra att ge dem en arena att synas på.

Tyskland är inte bara en av Sveriges viktigaste handelspartner utan också en väldigt bra marknad för svensk kultur och för svenska kulturarbetare. Det menar Nina Röhlcke som själv har en bakgrund inom teater- och kulturproduktion. 

Audition för operasångare och ”matchmaking” mellan svenska manusförfattare och tyska producenter, är två av ett 50-tal kulturfrämjande aktiviteter som hon genomförde förra året inom alla kulturområden. Själv lyfter hon Specs On! - en internationell feministisk konstmusikfestival - som det projekt från 2015 som bäst lever upp till vilken kultur ett kulturråd ska främja i Tyskland.

– Tanken med den festivalen var ju att lyfta ny musik av kvinnliga upphovspersoner och sen också ha samtal som handlar om hur man kan ändra på strukturerna; hur man kan få in fler kvinnliga dirigenter och sådana beslutsfattare på musikinstitutionerna och det är ju verkligen något som vi delar både Tyskland och Sverige och även övriga världen egentligen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista