Stefan Ingvarsson, kulturjournalist
1 av 2
Stefan Ingvarsson, kulturjournalist
Mats Widbom, Ellen Wettmark, Stefan Ingvarsson, Tomas Lindman, kultur- och demokratiminiser Alice Bah Kunke, Suzi Ersahin, Nina Röhlcke, Mathias Lafolie. På bilden saknas Linda Zachrison, kulturåd i Washington DC. Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet.
2 av 2
De utsända kulturråden tillsammans med kultur- och demokratiministern. Från vänster: Mats Widbom (Paris), Ellen Wettmark (London), Stefan Ingvarsson (Moskva), Tomas Lindman (Bryssel), kultur- och demokratiminiser Alice Bah Kuhnke, Suzi Ersahin (Istanbul), Nina Röhlcke (Berlin), Mathias Lafolie (Peking). På bilden saknas Linda Zachrison, kulturråd i Washington DC. Foto: Anders G Warne/Regeringskansliet.

Oroligheter påverkar kulturrådens verksamhet

3:19 min

Demonstrationer, bomber och tullkrångel har gjort att kulturråden i både Turkiet och Ryssland har fått ställa in projekt, eftersom deras arbete påverkas av den politiska situationen i de länder där de finns.

– Jag tycker att det känns mer än viktigt att vara här och att någonstans hjälpa till att ge röst åt människor, dels i Turkiet och dels få dem att träffa kollegor från Sverige. Det är viktigt och det kanske är ännu viktigare när det är under ett strängt politiskt läge, säger kulturrådet i Turkiet Suzi Ersahin.

Ett sådant rådde i Turkiet särskilt under hösten förra året med parlamentsval i november och explosioner i Ankara. Flera svenska aktörer kom inte heller på grund av de politiska oroligheterna.

– De har varit oroliga för att komma hit. De har ringt mig och sagt "Suzi, kan man komma hit när det är demonstrationer och det är bomber och sådana saker".

Ett projekt som fick skjutas fram till 2016 är "Body Double" - ett större dansprojekt med svenska dansare och koreografer. Det fick också delar av projektet AccessAbility - Svenska institutets fotoutställning om funktionsnedsättning och tillgänglighet.

Den visades i Moskva förra året. Det spända läget mellan väst och Ryssland påverkar relationerna på alla nivåer, men kulturavdelningen känner av det minst eftersom det finns en bred samsyn om att kulturkontakter är viktig.

Det säger Stefan Ingvarsson, kulturråd i Moskva. Däremot finns det byråkratiskt krångel säger han.

– Till exempel den extremt krångliga och oförutsägbara tullhanteringen som gör att det är väldigt svårt för oss att göra samarbeten som bygger på att någonting - ett konstverk - ska transporteras med små marginaler genom tullen - så sådana projekt undviker vi nästan helt och hållet.

Innan Suzi Ersahin kom till Turkiet gjorde hon en plan om hur hon vill arbeta med Turkiet. Som vägledning för sitt arbete valde hon tre begrepp - "Det unga Turkiet", yttrandefrihet" och "staden". Förra året organiserade hon till exempel en barnutställning som hon tänker faller in under just "Det unga Turkiet" men också under "yttrandefrihet".

– Yttrandefrihet är ju ett sådant ämne som är relevant i Turkiet där man kan just utnyttja kulturens röst för att belysa vissa mer problematiska frågor.

Suzi Ersahin ser det som sin viktigaste uppgift att bygga nätverk som kan leva vidare utan henne. Men det tar tid.

– Det är ett väldigt nätverkande och pusslande som är både intressant och roligt men överväldigande. Som jag sa tidigare ser jag en enorm potential för att bygga samarbete mellan Turkiet och Sverige. Men det är inte gjort i en handvändning - på något sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista