Mattias Hermansson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Mattias Hermansson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lördagskrönikan: Den politiska turbulensen märks i kulturen

"Alla samhällen behöver sina stora samtalsämnen"
2:19 min

Stor turbulens präglar politiken och samhällsdebatten, och polarisering mellan åsikter tycks öka - det får vi närmast dagliga exempel på i nyhetsrapporteringen. I veckans lördagskrönika konstaterar Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson att utvecklingen syns i utbudet.

En nyhet i Kulturnytt blev en viral raket i veckan som gick. Den kinesiske konstnären Ai Weiwei hade meddelat att han backade ur sin utställning i Danmark på grund av den så kallade ”smyckeslagen”. Det blev en nyhet av den typ som drar iväg i sociala medier, delas och diskuteras av många tusen människor.

Alla samhällen behöver sina stora samtalsämnen, och ibland hamnar kulturhändelser eller konstnärer i centrum. Det kan vara när utövare står upp för principer och rättigheter, eller när någon komplicerar frågor. Som till exempel högaktuelle Makode Linde, vars redan omtalade utställning öppnar idag på Kulturhuset i Stockholm.

Det går ju också konjunkturer i vad som blir offentliga samtalsämnen. Det senaste decenniet har finanskriser och klimathot och farliga virus avlöst varandra om att dominera nyhetsflödet.

Det senaste året har frågor om flykt och migration, etnicitet och identitet närmast totalt tagit över agendan. De lär bita sig fast väsentligt längre än andra frågor. En ny allt starkare dimension präglar politiken: höger-vänsterskalan korsas av en annan skala som går mellan öppna gränser och modernitet i den ena änden och tradition och nationalism i den andra. I såväl europeiska länder som i USA präglar den konflikten i allt högre grad de politiska alternativen.

Det är i sig inte konstigt. I den moderna världen flyter kapital och information och arbete allt friare och skapar nytt välstånd. Men samtidigt ökar trycket på nationella system. Och möjligheterna för människor att påverka sin situation och ta del av det där välståndet är milt sagt olika. Och hur modern världen än strävar efter att vara, så drar den också sina blodiga historiska och ideologiska arv efter sig.

Det syns i kulturen också: I veckan hade pjäsen ”Lampedusa” premiär på KulturhusetStadsteatern i Stockholm, och filmen ”Mediterranea” gick upp på biograferna. Båda berör Medelhavet som flyktens, möjlighetens och dödens hav. Och man kan säga att tidigare nämnda Ai Weiwei och Makode Linde agerar i olika delar av detta jätteområde. Den ene kring grundläggande rättigheter, den andre kring rasistiska och koloniala strukturer.

De här frågorna lär hemsöka oss i många fler böcker, filmer, pjäser och utställningar de kommande åren. Vi kommer få mycket bra konst, men hur världen kommer må längs vägen - det är en annan fråga.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".