Den italienske regissören Luca Guadagnino, "A Bigger Splash" besöker Göteborgs filmfestival. Bild: Maria Georgieva/SR.
Den italienske regissören Luca Guadagnino, "A Bigger Splash" besöker Göteborgs filmfestival. Bild: Maria Georgieva/SR.
Göteborgs filmfestival

Borgarklassens indiskreta magplask i "A Bigger Splash"

Regissören Luca Guadagnino: "De är fast i ett fängelse av lust och kan inte se någonting bortom sig själva"
5:02 min

Italien är i fokus på Göteborgs filmfestival, som just nu pågår för fullt. Den italienske regissören Luca Guadagnino besöker filmfestivalen med sitt erotiska svartsjukedrama "A Bigger Splash", med en stum Tilda Swinton i huvudrollen. Filmen utspelar sig på en paradisö, mitt under den pågående flyktingkatastrofen i Europa.


På semesterön Pantelleria i södra Italien gror ett psykologisk svartsjukedrama vid poolkanten. Medan Marianne Lane, en världsberömd rockstjärna, spelad av Tilda Swinton, och hennes yngre pojkvän solar och fördriver dagarna nakna i tystnad stormar vår tids största flyktingkatastrof i Medelhavet.

De repliker Tilda Swintons karaktär Marianne Lane uttalar i "A Bigger Splash" hörs knappt, eftersom hon nyligen har opererat stämbanden. Men hon gestaltar Marianne Lane med ett ovanligt uttryck, som skapar en spänning och visar hur sexuell makt mellan människor kan leda till kommunikationsproblem.

Lugnet bryts när kärleksparet får besök av Marianne Lanes tidigare älskare, Harry, spelad av Ralph Fiennes, och hans dotter Penelope.

Den italienske regissören Luca Guadagnino har arbetat med Tilda Swinton tidigare, bland annat i filmen "Kärlek på italienska". Han säger att Tilda Swinton tillhör de bästa skådespelarna och cineasterna i sin generation. P1 Kultur träffar honom en mulen dag under Göteborgs filmfestival.

- Tilda hade en briljant idé, vad skulle hända om Marianne Lane, som inte kan uttrycka sig med rösten, kunde hitta andra sätt att kommunicera, som en kontrast mot den flod av ord som strömmar ur Harry?

Filmen är en nyinspelning på en fransk klassiker från 1969, Jacques Derays film "Bassängen". Luca Guadagnino fick ett erbjudande om att göra en remake av filmen, och har hittade en egen berättelse om begär och undertryckt förälskelse.

Luca Guadagnino är också filmproducent och menar att rollen som regissör kan vara begränsande.

- Det är roligare att producera än att regissera. Att regissera gör en miserabel.

Det är ingen slump att Italien är i fokus vid årets festival i Göteborg. Flera italienska filmer har uppmärksammats på filmfestivaler världen över. Men Luca Guadagnino tycker att det är konstigt att man har placerat "A bigger splash" i den italienska kategorin på Göteborgs filmfestival.

- Jag tycker personligen inte att jag tillhör den italienska filmen.

Det finns väl något i helheten som är kopplat till min identitet som italienare, säger Luca Guadagnino.

- Men den här filmen och italiensk film har inget gemensamt överhuvudtaget.

Den italienska filmindustrin har finansiella svårigheter men också en kreativ energi. Just nu finns det många unga filmskapare gör kvalitetsfilm, säger Luca Guadagnino.

- Det kulturella klimatet i Italien är beroende av en passivitet, upprepning av tv-mediets mönster och det amerikanska Hollywoodsystemet som har påverkat filmkonsten.

- Det är sorgligt att den kulturella identiteten har berövats av en passivitet i det kulturella klimatet, säger Luca.

Han ser sig som en samhällskritisk regissör och vill i "A Bigger Splash" berätta om fyra individer som är fast i sitt eget fängelse av lust, som inte kan se någonting bortom sig själva.

Alldeles nedanför deras pool står migranter vid tröskeln till Europa. Det är en angelägen verklighet som försöker få dem att vakna. Han tror att filmens underliggande tema om migration kommer att tas emot på olika sätt beroende på vilket land den visas i.

Hans karaktärer är ouppnåeliga, de är extremer vad gäller skönhet och sukten efter bekräftelse, men han vill inte döma dem, men låta dem konfrontera varandra, säger Luca Guadagnino.

Nästa år ska Luca Guadagnino göra ytterligare en så kallad remake, nämligen den italienske skräckfilmsmästaren Dario Argento och hans kultklassiker "suspiria". Men han slår fast att han inte nån en remake-regissör.

"Suspiria" påverkade honom starkt när han var 14 år. Det kommer inte att vara en samtida skildring, och det kommer att vara fasansfull, utlovar Luca

- Jag är en filmskapare som älskar skräckfilm. Det kommer inte vara en samtida skildring utan filmer kommer att utspela sig 1977, utan mobiltelefoner/teknologi. Det kommer vara fasansfull, säger Luca Guandagnino.

"A Bigger Splash" får svensk biografdistribution 11 mars. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".