Anna Serner. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anna Serner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Serner vill tillbaka till rötterna

2:15 min

Just nu pågår filmfestivalen i Göteborg, och i helgen har Svenska filminstitutet haft sin temadag där man presenterat kommande projekt. Men kring framtiden för den svenska filmpolitiken är det mesta fortfarande ovisst. Vid årsskiftet ska det gamla filmavtalet ersättas med en statlig filmpolitik, men detaljerna kring vad det egentligen innebär är fortfarande oklara.

Kulturnytt har träffat Svenska filminstitutets vd Anna Serner, som vill ha mer kulturpolitik och mindre näringspolitik på sitt bord i framtiden.

– Det är en ganska stor skillnad tycker jag på om vi ska vara ett näringsstöd eller ett kulturstöd, säger Svenska filminstitutets VD Anna Serner.
– Vi ligger under Kulturdepartementet och jag tycker därmed att det är viktigt att Kulturdepartementet tar ansvar för sin del. Och sedan hoppas jag att Näringsdepartementet skulle kunna kliva in och ta sitt ansvar. Att hjälpa den här branschen som betyder väldigt mycket för Sverige och som svenskt varumärke.

Det är en lite revanschlysten Anna Serner som jag träffar på Göteborgs filmfestival, efter förra veckans kritik mot både henne och Svenska filminstitutet från bland annat Film- och tv-producenternas Charlotta Denward efter den dåliga publikstatistiken för svensk film för 2015.

Men kanske ska man se en del av den kritiken som ren positionering inför vad som komma skall. Det gamla filmavtalet går ju i graven i slutet av det här året, istället tar Kulturdepartementet helt över styrningen av Svenska Filminstitutet och nu väntar alla på att departementet i mars ska ge mer konkreta besked kring hur svensk filmpolitik ska se ut i framtiden - bland annat hur stort inflytande filmbranschen ska få på hur filmstödssystemen ska utformas.

En av de möjligheter som filminstitutets vd Anna Serner ser inför framtiden är ett mer renodlat uppdrag. Att filminstitutet ska syssla mer med kulturpolitik, och mindre med rent branschstöd. De senaste åren har ju införandet av till exempel det så kallade automatstödet, gjort att Filminstitutets konsulenter fått mindre inflytande över vilken typ av film som görs. Och Anna Serner ser en tydligare kulturprofil som att gå tillbaka till institutets rötter.

– Det skulle betyda att vår verksamhet skruvades tillbaka till hur det var egentligen på 60- och 70-talet mer. Man kan ju se att filmpolitiken har gått från att vi ska stärka värdefull svensk film till att stärka den svenska filmbranschen, men det är ju samma filminstitut som har utfört de här uppdragen hela tiden. Vi kommer att se några år av utforskande, förändringar, skruvande. Men vi kommer inte ta så stora steg så att vi rycker mattan under fötterna på filmbranschen, säger Anna Serner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista