Fusion deltagare
Aida Chehrehgosha, Saleen Gomani, Mara Lee Gerdén, Farnaz Arbabi, duon Mahoyo, Nikeisha Andersson och Saadia Hussain. Deltagarna i Fusion. Foto: Christopher Mair

Filmstöd till normkritiska projekt

Sex filmkreatörer har antagits för att delta i Fusion, ett nytt laboratorium för normkreativa filmprojekt.

Det är Svenska filminstitutet som genom satsningen på Fusion vill få fram nya perspektiv inom svensk film.

För att kunna antas till Fusion skulle de sökande identifiera sig som kvinnor och ha erfarenhet av att rasifieras i Sverige. Deltagarna får varsitt arbetsstipendium om 120 000 kronor, resurser i form av teknik och expertis för att kunna förverkliga sitt projekt. Tanken är att skapa ett snabbare och lättare sätt att göra film av idéer som är normbrytande och ifrågasätter rådande maktstrukturer.

Bland de sex finns väletablerade kulturskapare som regissören Farnaz Arbabi och författare Mara Lee Gerdén.

Deltagarna har bland annat valts ut utifrån huruvida deras projekt har en normbrytande filmidéer och fräschör i sökandes verklighetsuppfattning.

All de sex är: Aida Chehrehgosha, Saleen Gomani, Mara Lee Gerdén, Farnaz Arbabi, duon Mahoyo bestående av Farah Yusuf och MyNa Do, Nikeisha Andersson och Saadia Hussain.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista